2014. június 10., kedd

Killer Joe - Gyilkos Joe


Beteg.
De vajon mi a faszra számítottam, ha William Friedkin - a legendás William Friedkin, aki olyan alapvetéseket jegyez, mint a Francia kapcsolat vagy Az ördögűző - „fekete-komédiázásra” adja a fejét?
Fekete-komédia??? Az, persze, de tényleg kurvára fekete ám! Olyannyira, hogy gyakorlatilag még a nevetőizmainkat is alig-alig dolgoztatja meg. Hiába, Friedkin 70 akárhány évesen is egy kibaszott, tajtékzó őrült, aki ebbe a filmbe akkurátusan bele is gyömöszölte az összes eddigi, felgyülemlett frusztrációját.


Chris kurva nagy bajban van, kell a zsé (lecsúszóban lévő drogdíler ugyanis a lelkem), ezért – nem túl hosszas morfondírozás után – úgy dönt, hogy az 50 ezres életbiztosítás reményében jól hidegre teszi a Muttert. Természetesen Chris oltári nagy balfék, ezért egy profira bízná a „mutatványt” – és itt jön a képbe Joe, a ’Gyilkos’…
A Friedkin által bemutatott family tulajdonképpen egy elmebeteg Besenyő család, ahol Apuka rezignáltan veszi tudomásul fiacskája ördögi tervét (sőt, még ő maga is igényt tartana a lóvéra), s ahol a mostoha anyuci – nem törődve a nyomorult konvenciókkal és az illemmel - egy szál punciban rohangál a házban – mondanom sem kell, totál másnaposan. 


A színészek óriásiak. Emile Hirsch – kicsit mintha Jack Blackre hasonlítana a csávó, nemdebár? -, Thomas Haden Church, Gina Gershon és Matthew McConaughey.
Joe egy kivagyi, pszichopata faszkalap… a maga texasi, „redneck” modorával, üveges tekintetével és önhitt megnyilvánulásaival.
Konegi pedig már megint lejátszik mindenkit a színről…
A film egyébként egy ’93-as színdarab adaptációja, melyet szintén William Friedkin rendezett. A színházi jelleg, és a mű klausztrofób, deprimáló hangulata azonban remekül érvényesül a vásznon.
Beteg, nagyon beteg. Én előre szóltam! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése