2014. június 17., kedd

The Lego movie - A Lego-kaland


… mégiscsak klassz lett ez, le a kalappal! Unikális, üdítő szórakozás a film – köszönhetően a pofás CGI-nak és az ötletes stop-motion-nek.
Szemben azonban a töménytelen mennyiségű méltató kritikával azért azt is muszáj leszögeznünk mindjárt a legelején, hogy hiába a rengeteg felnőttes kikacsintgatás, geg és poén, ezt a sztorit mégis inkább a tizenéves korosztály fogja jóízűen bekajolni helyettünk. Vagyis mindenképp okos húzás, ha a multiplexben a kölköt beültetjük „a legós animációra”, mi pedig választunk valami testhezállóbb mozit. Mondom ezt annak ellenére, hogy A Lego kaland felnőtt fejjel is kifejezetten élvezhető, viszont én személy szerint a végére már kicsit telítődtem ezzel a búgócsigaként pörgő, eszeveszetten száguldó történettel. 


A legtöbb poén és emlékezetes momentum egyértelműen az antropomorf ábrázolás kontra „lego mivolt” egymásnak feszüléséből fakad, viszont a Warner Bros. tett arról is, hogy szinte egytől egyig csatasorba állítsa az összes általuk „menedzselt” szuperhőst (szuperhősök lego-gúnyában!), ami felnőtt fejjel már kicsit – bőven! – sok, de nyilvánvalóan a kölyköket is muszáj volt valamivel megnyerniük az alkotóknak. 


Tehát minden mindennel összefügg; vagy úgy is mondhatnánk – lego-s szakzsargonnal -, hogy „minden mindennel összeilleszthető”. Nagyjából ez az ars poeticája és üzenete a The Lego movie-nak, mely kétségkívül az egyik legbátrabb, legönreflexívebb, legszarkasztikusabb animációs film, ami az utóbbi időben készült. Ezért, valamint a rengeteg ötletes megoldásért és jópofa csavarért (is) jár az elismerés. 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése