2014. június 16., hétfő

Hasta la vista


Készült már film a szüzesség elvesztéséről az érettségi banketten (Amerikai pite), volt, hogy két haver 24 órás „szex-kálváriáját” követhettük nyomon (Superbad), de olyan mozival még tuti nem találkoztunk, amely testi fogyatékosokat helyezett volna hasonlóan – hogy is fogalmazzak… - „kanos” szituációba. Pedig miért ne lehetnének nekik is vágyaik? …és miért ne akarhatnák ők is – úgy Isten igazából - megízlelni a szerelmet?
Geoffrey Enthoven belga rendező Hasta la vista c. keserédes komédiája – Amerikában kb. ezt hívják dramedy-nek – három huszonéves fogyatékos srácról szól, akik elhatározzák, hogy Spanyolországba utaznak és kollektíven megszabadulnak a szüzességüktől egy speckó bordélyban. A szüleiknek természetesen azt lódítják, hogy egy ártalmatlan kis túrázgatásra indulnak; azonban mindezt már csak az őket kísérő, tagbaszakadt, szabad szájú hölgyemény – Claude - miatt is nehéz lenne „kivitelezni”. 


Enthoven bő másfél év (!) után talált rá főszereplőire, akik – a rendező elmondása szerint - keservesen megkínlódtak a projektért. A Jozefet játszó Tom Audenaert pl. hónapokig császkált Brüsszel utcáin egy speciális, vakoknak készült szemüvegben, hogy minél hihetőbb legyen az alakítása (a színész egy interjúban arról is beszámolt, hogy a gyanútlan járókelők több ízben át is kísérték az úttesten, annyira jól hozta a „szerepét”).
…de a másik két főkarakter is tolószékkel járt le rendszeresen a közértbe a tízedikről… ez az alapos, akkurátus, precíz „felkészülési időszak” meg is látszik a srácok színészi játékán. Azonban mégis a fizikumát tekintve egészséges, de lelkileg meglehetősen „viseltes” Claude szerepében remeklő Isabelle de Hertogh szuggesztív jelenléte a legátütőbb.


Nem tökéletes film a Hasta la vista, de a szereplők olyannyira ’eltaláltak’, és annyira ’működnek’, a rejtett metaforák pedig olyan megkapóak, hogy lehetetlenség ellenállni neki.
Valódi kis rejtett kincs ez a belga road movie, mely megérdemelten gyűjtött be egy raklapnyi elismerést – köztük a 2012-es Európai Filmdíj közönségdíját is.
Hogy is szól a fáma? „Akik élnek, azok délnek mennek, akik haldokolnak, északnak…”

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése