2014. június 15., vasárnap

The frozen ground


Az 1980-as évek Alaszkáját egy brutális sorozatgyilkos tartotta rettegésben. Közel 20 lányt rabolt el, erőszakolt meg, és tett el láb alól, anélkül, hogy a rendőrség a nyomára bukkant volna. Egyedül Jack Halcombe őrmester volt képes szimatot fogni, majd szép lassan felgöngyölítette a szövevényes ügyet.
A rendőr megszállottként űzte – hajtotta a Robert Hansen névre hallgató pasast. Folyton a nyomában volt, de a gyilkos mindig egy lépéssel előtte járt. Végül a nyomozás során az élet az útjába sodorta Cindy Paulsont, azt a lányt, aki korábban szerencsésen megmenekült Hansen karmaiból. Így Halcombe és a nyomozás új lendületet vehetett…
Nagyjából itt kapcsolódunk be a történetbe, mely valós eseten alapul. 


Scott Walker író-rendezőnek sajnálatos módon nem sikerült leásnia a sztori mélyére, de „krimiből” azért kielégítően vizsgázott. Van tempó, van izgalom, és van 80-as évek. Ez utóbbi klasszul megágyaz a hangulatnak, melyre az alaszkai kontextus csak még inkább rátesz egy lapáttal. Folyton sötét van, állandóan szakad a hó, és mindenki rendkívül mogorva.
Bár sokan Cage come back-jét ünneplik az utóbbi időben – a színész kezdi hátrahagyni a B-kategóriás agyatlanságokat -, de még mindig nem a 2013-as The frozen ground lesz az a mozi, ami miatt örömmel konstatálhatjuk a sztár A-ligába való visszatérését. Annak ellenére sem, hogy a film egyáltalán nem rossz. Cage játéka azonban nem igazán mutat túl az általa abszolvált elmúlt 10 év mellényúlásain. Vagyis a múlt árnyai még ott lebegnek a sztár körül – noha a változás szele is érezhető azért. 


A sorozatgyilkos szerepében John Cusack egészen jó, a mellékszerepekben pedig olyan pop ikonok tűnnek fel, mint 50 Cent (egyáltalán nem zavaró…) és Vanessa Hudgens (aki - meglepő, de tényleg - remekül teljesít).
A film hazai bemutatójáról szó sem volt, így az érdeklődő mozi barátok csak és kizárólag az internet segítségével juthatnak hozzá a The frozen groundhoz, mely színvonalában meg sem közelíti az olyan mélyreható, zseniális sorozatgyilkosos thrillereket, mint pl. A bárányok hallgatnak vagy a Hetedik, de az átlag „eresztésnél” azért bőven jobb és nézhetőbb.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése