2014. szeptember 29., hétfő

Inside Llewyn Davis - Llewyn Davis világa


Ennyire személyes és ihletett filmet még biztosan nem készítettek Coenék…
A Llewyn Davis világa tök egyszerű mozi, mégis ’valahol’ nagyon, de nagyon bonyolult. Lehetne akár ’fikciós biopicnek’ is nevezni, hiszen a címszereplő kitalált személy, ugyanakkor annyira „él” a vásznon – hála Oscar Isaac csodás játékának -, hogy jó darabig fel sem merült bennem, hogy Llewyn Davis nevű folk énekes valójában sosem létezett. 


A folyton lesajnált, jobb sorsra „érdemes művész” fájdalmas portréja a mű. Llewyn ugyanis hiába énekel szívből, gyönyörűen és éretten, Bud Grossman (F. Murray Abraham) a chicagói kiadói fejes nem lát benne fantáziát, szerinte Llewyn nem elég extrovertált. Talán duóban több esélye lenne… Úgy hiszem ez a bizonyos jelenet az egyik legmeghatóbb momentuma az alkotásnak…
No de, hogy ne csupán negatív dolgokról essék szó: a film amellett, hogy tartalmaz egy jó nagy adag keserűséget – már csak a búskomor folk dalok miatt is -, képes vidám pillanatokat is okozni. Llewyn párbeszéde a John Goodman által megformált Roland Turnerrel pl. nagyon vicces, de a macskával folytatott huzavona is rendkívül komikus. 


Alapvetően azonban ez egy szomorú film. Llewyn sofa surfing-jében ugyanis nincs semmi felemelő, az a bizonyos kopott kord zakó pedig a mélabú 'szinonimája'. Bár van azért reménysugár, hiszen a művész szabadsága végtelen, s ezt Llewyn nagyon jól tudja. Nem is kíván behódolni, belőle nem lesz „jó” hakni zenész…


Coenék filmje megalkuvás nélküli, hatásos, sallangmentes alkotás, egy tökéletes főkarakterrel, akinek minden rezdülését és reakcióját értjük és érezzük.
Az év leglíraibb műve, Coenék legköltőibb munkája! Minden ízében kifejező, nagyszerű film a Llewyn Davis világa!
„Kétféle ember létezik a világon: aki kétféle emberre osztja azt… és vannak a vesztesek!”

95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése