2016. szeptember 22., csütörtök

Bridget Jones babát vár - Bridget Jones's baby


Zellweger kisasszony a 2000-es évek elején szinte szárnyalt. Oscar-t nyert a Hideghegyben nyújtott alakításáért, szinkronizált a nagy sikerű animációs filmben, a Cápamesében, majd Russel Crowe oldalán drámázott Ron Howard irányítása alatt A remény bajnokában. A siker egyértelműen az eblematikus szerep, vagyis a habókos Bridget Jones „hozománya” volt, hiszen a nagysikerű brit vígjáték után kezdett Hollywood maximális figyelmet szentelni a színésznőnek.  Egészen 2007-2008-ig felfelé ívelt a szépreményű pálya, végül aztán be-becsúszott egy-egy gyengébb mozicska is a filmográfiába, majd 2009 után a színésznő szőrén-szálán eltűnt. 


... szóval Bridget Jones lett végül segítségül hívva, hogy „előhívja”, s újra pályára állítsa Renée Zellwegert! Az előzmények ismeretében nem rossz a stratégia – egyszer már bevált a mutatvány!
Mindazonáltal bátor dolog a 47 éves színésznő részéről, hogy közel 7 inaktív év után ismét belevágott a filmezésbe, mi több, pont Bridget Jones bőrébe bújva próbál visszaevickélni az „elitbe”; elsülhetett volna balul is ez az egész...


Az első rész rendezőnője, Sharon Maguire remek stábot trombitált össze, és bár Hugh Grant ezúttal igazoltan távol maradt, Colin Firth újfent megbízhatóan hozza a karót nyelt brit úriembert, jóképű, sármos fickónak meg itt van Patrick Dempsey! És hála égnek maga Bridget „szülőanyja”, Helen Fielding is részt vett a projektben - természetesen forgatókönyvíróként -, garantálva, hogy nem puszta nosztalgiázás és múltidézés lesz a cél, ez tényleg egy új kezdet/fejezet Jones kisasszony univerzumában, mely a zárásban lazán kilátásba helyez egy jövőbeni negyedik epizódot is. 


Bridget baromira szerethető – még mindig! A karaktere és az őt körüllengő hamisítatlan brit atmoszféra ismét elviszik a balhét, jól. No persze közel sem olyan formabontó ez az új, mint a legeslegelső, de a második – kicsit gyengébbre sikerült - részt simán übereli. Icipicit balga ugyan a sztori – rock feszten gyors numera után találkozás a régi szerelemmel (ismételt gyors numera), majd teherbe esés (vajon ki lehet az apa?) -, s kicsit döcögősen indul be a cselekmény is, Helen Fieldingnek mégis sikerült írnia egy rahedli jó poént és jelenetet, amelyek az esetleges hibákat, bénaságokat ügyesen palástolják.  
Az Ed Sheeran-es geg pl. zseniális, de Emma Thompson szintén üde színfolt a filmben, az ő figurája is szállít jó pár vicces szcénát – nem beszélve az egyébként kötelező, klasszikus „magzatvíz elfolyós - kórházba rohanós” jelenetről, amit itt sikerült ötletesen a visszájára fordítani. 


Ezzel együtt azért közhelyekben sem szenvedünk hiányt, de Bridget Jones már a kezdetek kezdetén is ilyen volt: ügyefogyott, „picit” esetlen, és „picit” oktondi.
Jóleső nosztalgia-film a Bridget Jones babát vár. Klassz, hogy ismét a köreinkben köszönthetjük az életet feszt fejtegető, hebehurgya, csetlő-botló nőcit. 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése