2016. szeptember 13., kedd

Pelé - Pelé: Birth of a legend


Az ilyen jellegű felemelkedés-sztorik azok, amelyekre alkalomadtán azért – legyenek bármennyire is tankönyvszerűen megfogalmazva – bizony szüksége van a jónépnek. Illetve a lelkünknek… 


Pelé a valaha élt legnagyobb futballista, élő legenda, naná, hogy az ő felemelkedés-története sem kerülhette el a megfilmesítést.
Érthetően a Birth of a legend az USA-ban elhasalt – Amerikának nem szívügye a „mi focink”, a sajátjukat jobban kedvelik -, a brazilok azonban éltek-haltak a Birth of legend-ért, mely az elmúlt év egyik legsikeresebb mozija volt a dél-amerikai országban. 


Tény, hogy a Zimbalist-tesók filmje semmi újat nem hoz a kötelező biopic sallangokon túl, mégis szerethető mozi, az esetlenségei, szentimentális – olykor erősen didaktikus – szentenciái, és kissé gejl nagy jelenetei ellenére is.
A klisés forgatókönyv dacára a rendező páros igyekezett körültekintően castingolni, így a 17 éves Pelé-t alakító első filmes Kevin de Paula egészen kiváló – soha rosszabb debütálást! -, s az Isten városából, illetve az Elit halálosztók második részéből ismerős Seu Jorge szintén remekül teljesít – a brazilok számára talán ő lehetett az igazi húzónév, hiszen egy népszerű riói színművészről beszélünk. A New York-i nagyágyú, Vincent D’Onofrio szerepeltetése már közel sem ilyen egyértelmű, ugyanakkor kedvenc amerikai karakterszínészünk még ebből a gyengén felskiccelt figurából is – ő a brazil válogatott szövetségi kapitánya – képes kihozni a maximumot és egy-két emlékezetes szcénát produkálni. 


Kár, hogy Pelé formabontó szellemiségével/egyéniségével ellentétben a film – amerikai sztár producerek ide, hollywoodi szakemberek oda – biztonsági játékot játszik (talán épp ez utóbbiak miatt…), s nem tud túllépni a hasonló történetek dramaturgiai kliséin. Pedig volt a sztoriban kraft bőséggel!
A Pelé: Birth of a legend-et azonban mégiscsak megmentik a kiválóan fényképezett focis akció jelenetek, s a végső soron kedves karakterek - és megmenti maga Pelé, s az ő örökérvényű, tanulságokkal teli sztorija - megmenti 'a legenda'!
P.s.: figyeld a cameo-t!!! 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése