2016. szeptember 1., csütörtök

Cheap thrills


A Cheap thrills az utóbbi évek egyik legjobb, leginvenciózusabb ’koncepciójával’ operál és bár nem képes messzemenően kiaknázni a témában rejlő lehetőségeket, azért rendesen pofán ver, és mindenféle kertelés nélkül az arcunkba tolja a kőkemény igazságot: gusztustalan ösztönlények vagyunk, akik a túlélés érdekében bármire képesek, s a pénzért tényleg még a legyet is röptében.


E.L. Katz már a 2000-es évek közepe óta aktív, s töretlenül írja elmebetegebbnél elmebetegebb történeteit; első szerzői filmjének (Cheap thrills) a forgatókönyvét pedig tényleg egy egészen formabontó ötlet köré húzta fel.
„Mit fizetsz, ha…” Nyilván számos társaságban, számos élethelyzetben felmerült már az obligát kérdés. Pár sör után, egy mámoros éjszakán, amikor az alkohol hatására már kurvára bátor és bevállalós az emberfia… Így indul Craigünk laza esti tripje is a koszlott kis csehóban. Szerencsétlen fickótól megválnak munkaadói, pedig rohadtul kéne a zsé, hisz ott a gyerek, ott az asszony, a ménkű sok adósság, meg a lakbértartozás.
Craig úgy dönt, hogy alkoholba fojtja bánatát. Társa is akad az ivászatban az egykori gimis iskolatárs (Vince) személyében. Később egy különös párocska csapódik a különös duóhoz, s hamarosan egy szintén felettébb különös – eleinte ártalmatlannak, sőt szórakoztatónak tűnő, majd később egyre veszélyesebb – „társasjáték” veszi kezdetét a két ittas férfi és az extravagáns, ’kőgazdag’ házaspár között. 


Katz mozija kiváló egyvelege a fekete-komédiának, a thrillernek és a kíméletlen társadalomkritikával megfűszerezett szociodrámának. Figyelemfelkeltő, ügyesen szerkesztett film a Cheap thrills, ugyanakkor a „zseni” alapötlet mellé nem sikerült hasonlóan zseniális, „rétegelt”, összetett karaktereket írni. A színészek egyébiránt remekül teljesítenek, de szinte bizonyos, hogy mindnyájan sokkal nagyobbat tudtak volna „alakítani”, ha kidolgozottabb, komplexebb figurákkal „lakhatták volna be” Katz elmebeteg „reality-jét”.


Így, bármily zseniális is az alapötlet, nehezen vehető igazán komolyan a Cheap thrills, pedig tényleg emlékezetes, tényleg tökre ütős kis mozi! Azért is kár érte, mert úgy volt bőven több ebben a produkcióban, hogy még így, picit felemásan és félkészen is nagyszerű! 
 
75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése