2016. szeptember 6., kedd

Stranger Things (Season 1)


Igen, ez az a sorozat, ami beszippant, amiről mostanság mindenki beszél, amit nagyjából egy szuszra le fogsz darálni, mert igenis tudnod kell, hogyan folytatódnak Mike, Dustin és Lucas kalandjai a Dungeons and Dragons-ból „kölcsönzött” Hawkins-i Demogorgonban. Tudod, a Tótágas


…és akkor még nem beszéltünk Joyce Byers lámpa-fétiséről, Jim Hooper rendőrfőnök családi drámájáról, a titokzatos tudósról: Dr. Martin Brennerről, Nancy Wheeler kusza szerelmi életéről, s Tiziről, a különös képességekkel rendelkező kopasz kislányról, akinek gyakorta ered el az orra vére… 


Az van, hogy Matt és Ross DufferNetflixnek legyen hála – tető alá hozta 2016 legtutibb sorozatát! Hál’ Istennek nem szegte a két fazon kedvét a tévétársaságok egyöntetű elutasító válasza. A bátor szkripttel felvértezett, számos zsánert/zsánerelemet magába olvasztó produkciónak végül kedvenc „netes videótékánk” adott zöld utat. És milyen jól tette, hisz ilyen koncepciózus, okosan felépített, tempós, szórakoztató crossover szériával ritkán találkozik a nagyérdemű. Ráadásul szinte már most „kult” a cucc, 2017-ben meg jön a második évad, mert ugye Will Byers sztorija a 8 rész után ugyan lezárul, maradt itt még megválaszolandó kérdés dögivel.  


A Duffer Brothers a klasszikus ifjúsági film eszköztárát a thriller, a horror, a dráma és a fantasy zsánerelemeivel mixeli össze, méghozzá olyan kiváló stílusérzékkel, ahogy arra sok esetben még a legnagyobbak sem képesek. Bár megvannak az „előképek”: Spielberg (a Cápa plakát Mike szobájának a falán maga a nagybetűs hommage), Carpenter (The thing poszter, ugyanott), no és persze Stephen King (az ő neve még el is hangzik valamikor a 6., 7. rész tájékán), a Duffer tesóknak sikerült egy saját, önálló – autonóm – univerzumot létrehozni. Mindemellett pedig egy olyan sorozatot tettek le az asztalra, amelyet valóban élmény nézni – megélni -, s amely amellett, hogy rettentően pörgős és feszes tempót diktál, kiváló karakterekkel dolgozik! És képes elérni azt, hogy sírjunk, borzongjunk, izguljunk, nevessünk – nagyjából egy azon időben. Érzelmi hullámvasút!


A ’80-as évek hangulata „nagyot jön”, nemcsak a fényképezés, a díszletek is zseniálisak; a ruhák, az utcakép, a frizurák, az autók, minden apró kis részlet a végletekig kidolgozott. És akkor még nem említettük a szintén ugyanennyire alaposan felépített forgatókönyvet, azaz magát a történetet, amely rettentően rabul ejtő! Egyszerűen képtelenség szabadulni a Stranger things hátborzongató, mégis rendkívül szívet melengető atmoszférájától!


Nem meglepő, hogy számos ismert tévétársaság – köztük az HBO is! – leszavazta a Stranger things-t. Dufferék mozija ugyanis kurvára vakmerő és tökös – és bizonyos értelemben kompromisszummentes is. A testvérpár bátran cikázik a stílusok között, s bátran meri „tótágasra” állítani a klasszikus dramaturgiát. Ügyesen nosztalgiázik a film, ügyesen csen innen-onnan, mégsem szimpla parafrázis, mégsem vádolhatjuk azzal, hogy egy újrahasznosított ET- utánérzés, vagy Stephen King Állj mellém c. történetének felturbózott variánsa lenne.


Szóval irány a „virtuális téka”, „kölcsönözd ki” a Stranger things-t, mert marhára rá fogsz kattanni! Egyszerűen imádnivaló! 

95%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése