2016. szeptember 16., péntek

Blood father


Bár mindenki arról beszél, hogy Mel Gibson beállt a sorba, s Liam Neeson, valamint Kevin Costner után szabadon az ausztrál sztár is „60 feletti gyermekmegóvós akciózásra” adta a fejét, a Blood father mégsem lett az Elrabolva filmek színtiszta parafrázisa. 


Nem hibátlan mozi a Jean-Francois Richet (Halálos közellenség) rendező kezei közül kikerült újsütetű ’apa-lánya akció’, ugyanakkor igyekszik új színeket vinni a Neeson-ék által beindított trendbe, s ez mindenképp szimpatikus húzás a részéről.
Ezúttal nem arról van szó, hogy apuci egyszemélyes hadseregként veszi fel a harcot a teljes ukrán – vagy ilyen, olyan – maffia ellen, de még csak az Eiffel-tornyot sem szándékozik beledózerolni a Szajnába. Nem, hogy nem szándékozik, nem is tudná, hisz a Blood father főhőse hús-vér karakter; erős és állhatatos, de egyúttal esendő is és finoman szólva sem egy Superman.  


John Link 9 évet húzott le a sitten, s épp megjavuló félben van. No pia, no drogok. Próbál jobb ember lenni, s próbál hasznos polgárként reintegrálódni a társadalomba; a lakókocsijában üzemeltetett tetováló szalon az egyetlen esélye a túlélésre - mindeközben rég nem látott tinédzser lányát kutatja.
A kiscsaj nyakig merült a szennyben. Mexikói maffiózó pasijának köszönhetően apja nyomdokaiba lépve drogozik, s mindenféle illegális tevékenységben támogatja a szeretett férfit. Lydia-t azonban oltári nagy pácba sodorja a deviáns létforma és bedrogozott mámoros állapotában - egy kiélezett szituban - lepuffantja barátját, melynek következtében sicario-k és mexikói bandatagok erednek a nyomába. Nincs más lehetőség: 10 év után felveszi a kapcsolatot apucival, aki megpróbálja kihúzni a csávából a lányt, így kárpótolva őt az elvesztegetett évekért. 


Vitathatatlan, hogy Richet vitt némi pátoszt a sztoriba, de szerencsére még az elviselhetőségen innen tudja tartani az apa-lánya drámát, s így a film szenvelgősebb jelenetei sem fulladnak totális giccsbe! Sőt, akad itt egy-két figyelemreméltó dialógus! Amikor Gibson és Erin Moriarty (A nyár királyai; Captain fantastic) a szuicid irányultságukat vesézgetik minden, csak nem egy tipikus apa-lánya eszmecsere. Az ex-sitkós Link nem egy finom figura, ennek megfelelően röpködnek a bazdmegek, de nincs túltolva a vulgaritás. Richet szereplői meglepően emberiek, emberi reakciókkal, emberi 'képességekkel'. Bár nem ásunk a karakterek mélyére, azért szépen kirajzolódik minden egyes szereplő háttértörténete. 


...Mel Gibsonnak baromira jól áll a kissé szétcsúszott, vezeklő apa - karakter, s bármennyire is faék egyszerűségű a történet, az écsapa komplex, érdekes figura, az ausztrál fenegyerek pedig kitűnően játszik – meg merem kockáztatni, hogy jó ideje nem láttuk már ilyen kirobbanó formában Gibsont.
Régi vágású történet, régi vágású megvalósítás, poros amerikai országutakkal, leharcolt motelekkel, kicsit Mad Max-esen, olyan kitűnő mellékszereplőkkel, mint William H. Macy, Michael Parks és az ifjú tehetség, Thomas Mann.
Hibáival együtt is bírtuk!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése