2016. szeptember 6., kedd

Szeretet és köszönet - Love & Mercy


Nem véletlen, hogy a Love and mercy végül nem került a hazai mozikba, hisz bármennyire is korszakalkotó zenekar volt a Beach Boys, és Brian Wilson, a banda zenei agya hiába egy élő legenda, valószínűleg kevés „plázamozizót” csigázott volna föl a Wilson életéről szóló biopic. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy sokan nem is nagyon tudnának hirtelen felidézni Beach Boys – slágereket. Pedig a Good vibrations vagy a God only knows harmóniái bizonyára minden élő ember számára ismerősen csengenek.  


Az USA-ban kifejezetten sikeresnek volt mondható a főként producerként nevet szerző (Az élet fája; 12 év rabszolgaság; Út a vadonba), elsőfilmes Bill Pohlad mozija.  A végig zseniálisan teljesítő, Wilson fiatal kori énjét játszó Paul Dano a 2016-os Golden Globe-on mellékszereplőként jelölve volt a drámai kategóriában, de ugyanígy Aranyglóbusz nominációt szerzett a 74 éves Wilson által jegyzett One kind of love is, a film egyik betétdala. 


…de nem csak Dano alakít zseniálisan, John Cusack is meglepően jó. Végre egy testhez álló szerepben bizonyíthatja az utóbbi évek B-mozijai után, hogy még mindig ott bujkál benne a tehetség és képes minimális eszköztárral, szinte gesztusok nélkül is lehengerlő lenni. Elizabeth Banks remek társa mindebben, de a Brian Wilson életében kulcsszerepet játszó Dr. Eugene Landy szerepében is egy olyan kitűnő aktor jutalomjátékát élvezhetjük, mint Paul Giamatti.
…és tulajdonképpen ez a Love and mercy nagy erőssége: a színészi játék, illetőleg a casting


A korszakalkotó Pet Sounds és Good vibrations – felvételek idején játszódó mozi egyértelműen az elvetemült Beach Boys rajongók számára lesz igazán nagy élmény, illetve vélhetően azok fogják még értékelni, akik kedvelik a jóféle színjátszást, és szeretnek elmerülni a karakterekben.  


Pohlad igyekszik átlépni a ’klasszikus biopic’ jól körülhatárolható territóriumát, s próbálja minél közelebb hozni a nézőhöz Brian Wilson összetett, bohém, érzékeny jellemét. Nem minden esetben jön össze neki a mutatvány, a két idősík ritmusa sem lett érzésem szerint megfelelő módon összehangolva, s szerettem volna azért többet kapni a tesókból, vagyis magából a Beach boys-ból is! Ugyanakkor a Love and mercy-ről lerí, hogy egy vérbeli rajongó akkurátus, aprólékos munkája, s hogy Pohlad szíve, lelke benne van a produkcióban. 


Tele ’60-as és ’80-as évekkel, nagyszerű zenékkel, és kiváló színészi alakításokkal! 

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése