2017. január 19., csütörtök

Kiéhezettek - The girl with all the gifts


Valószínűleg ez az a szubzsáner, amelyet már mindenféle perspektívából megközelítettek, kifordítottak, fejre állítottak, összezatyultak – ahogy illik.
A Mike Carey nagy sikerű könyvéből, Mike Carey által filmre adaptált The girl with all the gifts azonban minden igyekezetével azon van, hogy új életet fecskendezzen a zombi filmek kissé már elhasznált, elcsépelt narratívájába. S ez összességében sikerül is neki! 


A dél-koreai Train to Busan már meginvitált minket idén egy hasonló műfajú tripre, ott azonban nem volt ilyen jellegű gondolatiság a történet mögött; száguldott a zombi expressz és slussz.
Jelen esetben viszont egy igen komoly kis sztori lapul a háttérben. Másrészt a cselekmény sem a jól ismert panelekből építkezik. Már az első percben nyilvánvalóvá válik: nem a klasszikus dramaturgia mentén haladunk majd, nem lesz idilli, békés felvezetés. 


Katonák tologatnak kerekesszékekbe láncolt, hozzávetőlegesen 10 éves gyerekeket - cellákból ki-be. Valamiféle különös továbbképzés zajlik, s aztán hamar kiderül, hogy a katonai támaszponton túl, ahol a furcsa események játszódnak, már javában tombol a zombiapokalipszis. 


A központi szereplő egy különös, félig ember, félig „kiéhezett” – Carey kontextusában ekként nevezik az emberhúsra éhes, dülöngélő élőholtakat – kislány, Melanie, akinek egyetlen barátja és mentsvára Miss Justineau, a „kiéhezett” gyerekekért foggal-körömmel harcoló tanárnő.
Hamar beüt a krach, a támaszpont kordonját és falait egy villámgyors támadás során ledöntik a vérszomjas élőhalottak, s innentől kezdve a néhány túlélő, köztük Melanie, Miss Justineau, egy-két katona, valamint a járvány - vagyis az azt terjesztő fertőző gomba - ellenszerét állhatatosan és fanatikusan kutató tudós, Dr. Caldwell menekülni kényszerülnek. 


Egy csomó feszkós szcéna következik eztán – már inkább klasszikusabb mederbe terelve ezzel a cselekményt. Colm McCarthy, az első mozifilmjét jegyző direktor azt az iskolát követi feszültségkeltés és kontextus ábrázolás terén, amelyet Danny Boyle a 2002-es, kultikus 28 nappal később c. zsánerfilmjével megteremtett.
A The girl with all the gifts tehát le sem tagadhatná, hogy jobbára európai, vagyis brit mozi – "jobbára", mert amerikai koprodukcióban készült -, s mint olyan, a megfogalmazásban és a tálalásban is mer picit más és formabontóbb lenni, mint Hollywoodban készült versenytársai.
A young-adult műfaji elemekkel egészen ügyesen zsonglőrködik a Kiéhezettek, miközben azt sem rejti véka alá, hogy valójában egy véres, kompromisszummentes zombifilm!


A kis költségvetés egyáltalán nem látszik a végeredményen – a Lidl és Barclaycard reklámokra nyilván kötelezően volt szükség -, vizualitás tekintetében meglepően erős és látványos a film! A finálé pedig egészen nyomasztó és hard. Nem is beszélve a legeslegutolsó, emlékezetes képkockákról.
Hatalmas kedvencünk nem lesz Colm McCarthy munkája, ugyanakkor mégis csak az utóbbi évek legötletesebb, leginvenciózusabb zombi sztorijáról beszélünk!
Meglepő, hogy a magyar nagyközönség is részesülhetett az élményben, hisz az ilyen különc, egyedi alkotások szoktak rendre elkerülni minket!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése