2017. január 15., vasárnap

Az ember, akit Ovénak hívnak - En man som heter Ove


A 2015-ös karácsony egyik legnagyobb mozis kasszasikere volt Svédországban Fredrik Backman azonos című bestsellerének filmes átdolgozása, Az ember, akit Ovénak hívnak.
És ha azt hitted volna, hogy a zseniális Gran Torino Walt Kowalskijánál nincs zsémbesebb, mogorvább öreg, akkor jön Ove és még maga Clint Eastwood is felülíródik! 


A könyvet nem olvastuk, ott bizonyos történetszálak állítólag jóval hangsúlyosabbak, s a morbid(abb) történések – az öngyilkosság, mint olyan, illetve a buzis szál – is sokkal nyomatékosabban vannak jelen. Tény, hogy mindez a filmadaptációba nem lett ily módon beépítve, s így "csak" szimplán jó a film, úgy meg bizonyára frenetikus lett volna; mégsincs okunk a panaszra! 


Az 59 éves Ove feszt zsémbel; meggyőződése, hogy minden szomszédja idióta és gyengeelméjű, rögtön felmegy a vércukra az egyébként makulátlanul tiszta és rendezett lakóövezetben eldobott csikktől, gyűlöli a rossz helyre leparkolt bringát, egykori kebelbarátjával pedig azért van fasírtban, mert az a Saab helyett a Volvo-t preferálja. Ez utóbbi pl. valóban elvarratlan – illetőleg kibontatlan – szál, vélhetően erre is több figyelmet fordít a regény; mégis, ezek az apró kis "jelentéktelen" intermezzók adják összességében a film esszenciáját. 


Ove öngyilkossági kísérletsorozata közben a flashbackeknek hála egyre jobban kirajzolódik a mogorva fazon múltja és személyisége. Érthetővé válik, hogy miért van rosszul már fiatal kora óta a „fehéringes” bürokratáktól, milyen erős érzelmi szálak kötik össze nemrégiben elhunyt feleségével, s hogy egyáltalán miért is készül, vágyik olyan állhatatosan a túlvilágra, az ő Sonjájához


Szó se róla, picit szirupos a film, a dramaturgia is döcögős kicsikét, s pont a múltbéli – egyébként fontos - jelenetek nem tartoznak az alkotás erősségei közé. A hangulat azonban, és a nagyszerű címszereplő Rolf Lassgard végül mégis elviszik a balhét! 


Kedves, szerethető mozi Az ember, akit Ovénak hívnak, s bár közel sem mentes a hibáktól, az, hogy szívvel és lélekkel készült, csak úgy süt belőle! 

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése