2017. január 9., hétfő

A mi emberünk - Our kind of traitor


A 85 éves, még mindig aktív John le Carré vélhetően mindent tud a krimiről. Carré regényei valóban szépirodalmi igénnyel megírt - és szerkesztett szórakoztató történetek. Csavarosak, agyasak, és mindemellett irtóra autentikusak. Hisz az író fénykorában az MI6 alkalmazásában maga is hírszerzőként tevékenykedett! 


Számos adaptáció készült már a szerző műveiből, a legismertebb talán a Suszter, szabó, baka, kém Gary Oldmannel, a mi házi kedvencünk azonban egyértelműen Philip Seymour Hoffman hattyúdala, Az üldözött!


Az Our kind of traitor Carré egyik legismertebb és legnépszerűbb regénye, így szinte törvényszerű volt, hogy egyszer ebből a sztoriból is filmes adaptáció készül.
A Nanny McPhee és a nagy bumm rendezőnője, Susanna White azonban nehézkesen veszi fel a le Carré által diktált tempót, és hát sajnos az is érezhető, hogy ez a „műfaj” bizony ismeretlen terep a számára – bizonytalanul és tétován mozog ebben a gengszterek, bérgyilkosok és MI6 ügynökök uralta világban. 


Nem véletlen, hogy A mi emberünk végül nem kapott akkora figyelmet, mint a korábbi le Carré-feldolgozások – hisz jóval harmatosabb azoknál.
A szereplők, élükön Ewan McGregorral, a Charlie-ra – szó szerint – hajazó Stellan Skarsgarddal és Naomie Harris-szal ellenben egészen jól muzsikálnak, és White asszonynak tulajdonképpen az atmoszféra is „megvan”.
A karakterek motivációit viszont nem igazán értjük. Nem világos, hogy a civilben irodalom prof Perry mi a jó életért segít olyan állhatatosan Dima-nak, az orosz maffia könyvelőjének. Mi hajtja a főhőst? Az, hogy a jó erkölcs és az elvhű, humanitárius gondolkodás ezt diktálja – vagyis, hogy Perryjó ember” - elég együgyű válasz. Kár, hogy a rendezőnő nem bontja ki a karaktereket, s nagy kár, hogy mindent összevetve csupán felületes történetmesélőnek bizonyul.


Nem rossz mozi egyébként az Our kind of traitor, nem is nézhetetlen, csak a feszültségnek és az izgalomnak van híján, ami egy kémfilm esetében nem túl okés!

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése