2017. január 8., vasárnap

Suburra


Filippo Malgradi a tisztes, elhivatott politikus kokaint szívva dolgozik két luxus kurván, majd miután jól végezte dolgát a római hotelszoba aprócska erkélyéről vizel le diadalittasan az utcára - a zuhogó esőben. A probléma ott kezdődik, hogy az ágyon elterülő örömlányt hiába próbálja idősebb kolleginája ébresztgetni a transzból, az már bizony alulról szagolja az ibolyát. Malgradi természetesen kétségbeesik: egyrészt fél, nehogy kitudódjon a buja threesome, másrészt Isten ments, hogy csorbát szenvedjen a feddhetetlensége.
Eme „kis malőr” aztán egyre gyarlóbb, bűnösebb és halálosabb események láncolatát indítja el...


A Malgradival, mint politikussal függőségi viszonyban lévő dél-olasz maffia egyik első embere, a „Samurai” névre hallgató, másokat lazán, rezzenéstelen arccal halálba küldő – egyébként külsőre egy ártalmatlan nyugdíjazott egyetemi tanárra hajazó - alvilági figura is előmászik a háttérből, miközben a „8-as”, Róma felkapaszkodóban lévő agyontetovált gengszterpalántája szintén akcióba lendül - s a cigány maffia feje, a bárdolatlan Manfredi is bosszúra szomjazik.
A szálak finoman, mégis rendkívül látványosan szövődnek össze, s ez a sok gyarló, velejéig romlott ember rövidesen élet-halál harcot kénytelen vívni egymással. 


A cím nem véletlen utal Suburrára, vagyis a Nero korabeli ókori Róma legbűnösebb kerületére, a métely melegágyára.
Az „új Róma” azonban még brutálisabb, még kegyetlenebb a réginél! A politika korrupt, mindenki ármánykodik, intrikál, lop, csal, hazudik. A pénz az Isten! És csak és kizárólag az erősebb kutya baszik - a többi örül, ha elvegetálhat a csontokon.  


Összetett, mégis rendkívül logikus és követhető az eseménysor. Stefano Sollima a zseniális Gomorra c. tévésorozat rendezője elkészítette az utóbbi évek egyik legütősebb és legkíméletlenebb noir moziját, s egy olyan vérbeli gengszterfilmet tett le az asztalra, mely a zsáner tengerentúli klasszikusai mellett is simán megállja a helyét.
Az M83 kiváló, megjegyzős dallamai már-már katartikussá emelik a kulcsjelenetek csúcspontjait. És hát sokszor felcsendül az a bizonyos muzsika, hisz csúcspontokból akad itt jó pár! 


Ebben a világban mindenki sáros, mindenki mocskos, ez alól még a Vatikán legfőbb emberei sem kivételek...
Aki jegyet vált Sollima eszeveszett hullámvasútjára, tulajdonképpen a pokol bugyraiban kalandozhat bő 2 órán keresztül. S azon felül, hogy ez a sight seeing tour kíméletlen és irgalmatlanul embert próbáló, eszméletlenül szórakoztató is!
A képek, Róma éjszakai fényei, Ostia, a főváros tengerparton fekvő negyedének atmoszférája, és maga „a krimi” roppantul erős! Nem beszélve a színészi munkáról, mely szintén első osztályú! 


Markáns, kimunkált, ízig-vérig európai és nem mellékesen: borzasztóan profi gengsztermozi a Suburra! Megidézi a régi klasszikusokat, de nagyon mai is egyúttal!
Úgy tűnik a Netflix térnyerése az „európai filmnek” is rendkívül jót tesz! Még több ilyen együttműködést!
Részünkről pedig egy igazi kedvenc, amúgy meg egy baszott kemény, őrjítően pazar krimi-noir született!
Bravo Italia! Íme az apokalipszis - most!

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése