2016. november 12., szombat

Egy tökéletes nap - A perfect day


Az évszám 1995, a háború sújtotta Balkánon járunk, és hát a kontextusnak megfelelően - mondhatni - az állapotok is kellően „balkániak”. 


Egy halott férfi úszkál a kis bosnyák falu kútjának legalján. Vélhetően szánt szándékkal dobták le a mélybe - gyilkosai így akarják megmérgezni a település ivóvizét, s üzletet csiholni a háborúból.
A nemzetközi segélyszervezet elszánt dolgozói mindent megpróbálnak, de – marha rossz szóviccel élve – az összes kísérletük kudarcba fullad, már ami a hulla kútból történő kivarázslását illeti.
Még maga az ENSZ is keresztbe tesz nekik. Tudod: engedély, engedély hátán, mert hogy nem lehet csak úgy „vizihullátlanítani”. A film központi metaforája azonban mégiscsak a „kötél”, ami ahhoz szükségeltetik, hogy Benicio Del Toro és társai kihúzhassák a lufivá fúvódott testet a mélyből, s megmenthessék a falu vízkészletét, mielőtt végleg le kellene zárni mérgezés miatt a kutat. 


A határidő-dramaturgiát kiválóan használja (ki) az első angol nyelvű filmjét abszolváló Fernando León de Aranoa. Versenyfutás kezdődik az idővel! A cél adott: hőseinknek el kell jutni A-ból B-be, megszerezni a kötelet, majd visszatérni A-ba, s végezetül: beteljesíteni a küldetést a probléma teljes körű megoldásával. Azaz: „hullátlanítani” kell a kutat.


Aranoa filmje, bár háborús közegbe kalauzolja a nézőt, rendhagyó módon apró kis poénokkal oldja a feszültséget. A humor forrás főként a karakterek szarkazmusából fakad. Ezek a fickók szinte nap mint nap széllel szemben pisálnak, s a háborús helyzet dacára folyton az elcseszett bürokráciával kell harcolniuk, ahelyett, hogy ténylegesen segítséget nyújtanának/nyújthatnának. Del Toro figurájának ironikus megjegyzései is ennek a megcsömörlött állapotnak – a frusztrációnak - köszönhetőek, így maga a „humor” inkább fanyar, semmint ordítva röhögős. 


Tim Robbins szenzációs – akkor most alá van aknázva a tehén, vagy sem? -, de ugyanez nagyjából elmondható a teljes színészgárdáról!
A csipet csapat furcsa kis road-movie-ja hihetetlenül magával ragadó! Aranoa különböző érzelmi, hangulati íveket jár be, s így összességében feel good élménnyé formálja a helyzet – alapvető - drámaiságát. 


És mindennek fejében az Egy tökéletes nap szállítja az év egyik legcsodásabb, legötletesebb, legelegánsabb lezárását is!
Kedvenc! Mély, mégis könnyed!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése