2016. november 14., hétfő

Mr. Church


Az igazat megvallva nem nagyon értjük, hogy pont az amerikai kritikusoknál miért cseszte ki ennyire a biztosítékot a Mr. Church, amikor az ítészek bőven edzve vannak pátosz és szentimentalizmus terén – Hollywoodnak hála. Ráadásul, a Mr. Church – pedig próbáltunk baromira szigorúak lenni vele – közel sem olyan rossz – sőt! -, mint azt a szakírók állítják.
Bruce Beresford (Miss Daisy sofőrje) csupán azt a joviális, manapság már picit avíttnak tűnő hangulatot igyekezett újfent a vászonra álmodni, ami már nagyjából a ’70-es évek óta a sajátja. 


No persze lehetnénk borzasztóan szőrös szívűek, és vádolhatnánk szirupossággal a Mr. Church-öt, mégsem ennyire egyszerű a helyzet! Ugyanis bármennyire is szentimentális Susan McMartin szkriptje, ember legyen a talpán, aki ellen tud állni neki, és semmilyen hatást nem gyakorol rá a történet.
...ami egyszerű, mint a faék, mégis rendkívül szívhez szóló, olyan jellegű gejlségnek pedig híre hamva sincs benne, mint példának okáért a nemrégiben bemutatott Mielőtt megismertelek c. ízléstelenségben! Apropó ízlés! Talán ez az, ami megkülönbözteti Beresford meseszerű álomvilágát a nagy átlagtól! 


Bár kifejezetten klisések a film karakterei, a rákkal viaskodó édesanya, a titokzatos jótevő Mr. Church, valamint az édesanyja betegségével és az élet egyéb nehézségeivel szembe kerülő Charlie, a direktor mégis képes őket humanoidként ábrázolni, s apró kis emberi közjátékok, elcsípett bensőséges pillanatok segítségével közelebb hozni hozzánk a figurákat. Ezt hívják kérem tehetségnek! Melyben Beresford eleganciája dominál! Mert a Mr. Church-ből, minden hibája ellenére csak úgy süt a kellem és a méltóság!
Így pedig a történet cirádáit is hajlandóak vagyunk megbocsátani az alkotóknak, hisz a Mr. Church – így vagy úgy, de – a szívhez szól, és még picit el is gondolkodtat!


A casting egyébiránt remek - enélkül nem is működne ilyen jól a film! Eddie Murphy sokadszorra bizonyítja, hogy jóval több ő, mint holmi nevettető kisiparos (eredetileg Samuel L. Jackson-t szerették volna szerződtetni a szerepre, végül azonban Murphy lett a befutó – kiváló döntés!), de az igazán kellemes meglepetés Britt Robertson (Holnapolisz; Dan és a szerelem), aki a maga egyszerű, mégis elbűvölő szépségével és lehengerlő természetességével uralja a vásznat! 


Egy szó, mint száz: nem értünk egyet a fanyalgókkal! A Mr. Church a maga módján nagyon is rendben lévő mozi! Igen is szükség van az ilyen mesés, szívmelengető történetekre - hatásvadászat ide, vagy oda!
Gyárilag gerjesztett, mégis mélyen megélt érzelmek! Készítsd a százas zsepit!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése