2016. november 10., csütörtök

Popsztár: Soha ne állj le (a soha le nem állással) - Popstar: Never stop never stopping


Akiva Schaffer a komédia műfaja mellett tette le voksát, s már a 2000-es évek eleje óta aktív - igaz, első egész estés filmjét csak 2007-ben készítette el. A hót bugyuta Hot rod nem egy nívós munka, mégis idővel amolyan kult trash komédiává nőtte ki magát. A Kertvárosi kommandó viszont már komoly mellényúlás volt!
Schaffer azonban kitartóan tolta a Saturday Night Live-ban való írói közreműködést, s lám, szorgalmának meglett a gyümölcse!


A Popstar olyan paródia, amire nagyjából a Csupasz pisztoly-trilógia óta várunk. A Jim Abrahams – Zucker brothers-féle hagyaték teljesen „maivá” formálódott Schafferék kezei között.
A Popstar: never stop never stopping főszereplője egy önimádó popsztár, aki tényleg a legtenyérbemászóbb mind közül. Conner arrogáns bunkó, aki halálosan szerelmes magába, s akinek udvartartása lépten-nyomon a kegyeit lesi - fizetett seggnyaló kórusa folyton a nagyszerűségét zengi. Szüksége is van az ego-pumpálásra, hisz épp most jön ki az új lemez, a CONNquest, ami az év legjobban várt albuma, hősünk pedig borzasztóan izgatott a fogadtatás miatt. Conner egyébiránt valóban nagy forma volt - egykoron! Gyerekkori cimboráival alapított zenekara, a Style Boyz olyan előadóknak adott életre szóló inspirációt, mint Nas, 50 Cent, vagy épp Mariah Carey. Miután azonban hősünket megcsapta a siker szele, lapátra tette a barátokat és Conner 4 Real néven szólókarrierbe kezdett. 


Akiva Schaffer lazán-faszán kikarikírozza az egész popipart - díjkiosztóstul, celebestül, rajongóstul, menedzsmentestül. Szerencsére a film nem ragad le a szimpla karikaturisztikus ábrázolásmódnál! Nem egyszerű paródiát kapunk, a Popstar szatíraként is egész jól helyt áll, bár tény, hogy Schaffer és rendező partnere Jorma Taccone (Saturday Night Live) néhol elragadtatják magukat és hajlamosak túlzásokba esni.


A pop szcéna kiváló terep ennek az őrültködésnek - számos gegre és poénra ad lehetőséget a könnyűzenei közeg, Schafferék pedig - becsületükre legyen szólva - igyekeztek kisajtolni a sztoriból a lehető legtöbbet! Elég vicces pl., ahogyan Nas ömleng a fiktív Style Boyz zsenialitásáról...
...de Justin Timberlake is benne van a balhéban – Conner házi szakácsát (!!!) alakítja -, és hát egész jók a dalok is, a Michael Boltonnal előadott ’fjúcsöring’ volt a kedvencünk!


A Popstar ügyes kis paródia, hiánypótló alkotás a palettán. S ha nem is reformálja meg a vígjáték műfaját, mindenképp új fejezetet nyit benne. Vagy legalábbis: felelevenít egy olyan korszakot, amely sokunk számára kedves! 

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése