2016. november 7., hétfő

Virsliparti - Sausage party


Az ugye teljességgel nyilvánvaló, hogy Seth Rogennél valami nagyon nincs rendben. A Sausage party azonban még a faszi eddigi legkattantabb ötletein is bőven túltesz. A Virsliparti felfogható tulajdonképpen az összes bájos – bájolgó - animációs mozi kvázi inverzeként is. Mondanunk se kell: nyoma sincs a Disney-s cukiskodásnak!


Rogen antropomorf  virslijei és élelmiszerei – ja igen, erről van szó: ebben a filmben életre kel a mustáros üveg, a bagett, meg a chipses zacsi – irtóra vulgárisak! Csak úgy röpködnek a bazdmegok, miközben – szemben Rogen korábbi kaotikus filmjeivel (pl. Itt a vége) – itt mégiscsak van valami rendszer a rendszertelenségben és nem tűnik öncélúnak, illetve fejetlennek a sztori. 


Már önmagában az alapállás kellően beteg – nem lőnénk le a poént, de a maga módján zseniális a történet -, s szintén Rogenék írói zsenijét dicséri, hogy mertek széllel szemben hugyozni és láss csodát, nem lett pisis a nadrágjuk!
Egészen formabontó kis animáció a Sausage party, amely csordultig van társadalomkritikával, és okos iróniával. Ha már egy bazi nagy élelmiszerüzlet a helyszín, nyilván a fogyasztói társadalom is jócskán megkapja a magáét. Ugyanakkor egy igen karakteres valláskritika is meghúzódik a háttérben, s ha már lúd, legyen kövér – alapon – ezzel szemben - korunk mérhetetlen én-központúsága és az ember szigorúan materialista világnézete is pellengérre kerül. 


A Virsliparti bődületes – arcpirítóan pajzán és merész – fináléja a hab a tortán! Itt aztán nincs helye romantikus érzelgősködésnek, elképesztő orgiába torkollik a mindenen átívelő szerelem és szeretet. Helyesebben, a klisés érzelgősködés után jöhet az, amely minden romantikus film végéről hiányzik: a sikamlós szex! De most komolyan, van abban valami különösen pikáns, ahogyan egy műbeles virsli „behatol” egy vaginaként ábrázolt buciba!


Merész, szókimondó és marhára szórakoztató a Virsliparti!
Seth Rogen ügyes nevettető, de sok esetben túllő a célon. Most – bár nem meglepő módon ismét elképesztően trágár és obszcén – sikerült jól eltalálnia az arányokat és a Pixar és a Disney animációs mozijainak büdzséihez képest szinte aprópénzből összehozta 2016 egyik – ha nem a – legtutibb animációját!
Kreativitásból jeles!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése