2016. november 5., szombat

Jason Bourne


Greengrass szerint ez egy új korszak kezdete a franchise-ban, ettől függetlenül a Jason Bourne sokkal inkább tűnik egy Bourne-medleynek – azaz „slágergyűjteménynek” -, mint zsír új passzusnak a Robert Ludlum által felépített Bourne-univerzumban.
Apropó Ludlum! Ez az első olyan Bourne-mozi, amelynek szkriptje nem az amerikai sikerszerző valamely Bourne-regényén alapszik. Ráadásul ezúttal a zseniális writer, Tony Gilroy sem vett részt a produkció létrejöttében. Hiányzik tehát „a tapasztalt író”, aki gatyába rázhatta volna, vagy legalábbis felhúzhatta volna a sztorit minőségben az eddigi három rész kiegyensúlyozottan magas színvonalához.  


Félre értés ne essék, a Jason Bourne kifejezetten szórakoztató mozi, csak hogy új információt nem igen kapunk a korábbi epizódokhoz képest. Bourne ismét nagyon szaporázza, mindenféle pályaudvarokon grasszál fel-alá, miközben ultra veszélyes csávók loholnak a nyomában, akiket aztán hősünk játszi könnyedséggel hatástalanít valami félreeső közben, kietlen háztetőn, vagy üres lépcsőházban. 


De minden szőrszálhasogatásunk dacára, Greengrass mégiscsak megcsinálta! Hisz a Jason Bourne tulajdonképpen közel ugyanolyan lendületes és tempós, mint a korábbi darabok. „Közel ugyanolyan”, mert ahogy Matt Damon sem az a piros pozsgás fiatalember már, mint a 14 évvel ezelőtti első epizódban, úgy magán a szérián  - a „Bourne-hagyatékon” - is picit érezni a 2002 óta eltelt időt. 


Számos Bourne-epigon ütötte fel a fejét az elmúlt bő 10 esztendőben. Akadtak egészen elfogadható replikák, jó közepesek és totálisan elfogadhatatlanok is. Ugyanakkor az „eredetitől” többet várnánk, mint hogy szimplán felmondja a leckét.
Természetesen Bourne-filmet Paul Greengrassnál jobban senki nem tud csinálni – erre kiváló példa a kis kikacsintásként is felfogható The Bourne Legacy, amely ugyan rendben volt, Greengrass távollétében a hamisítatlan Greengrass-féle stíl mégis hiányzott belőle. 


A Jason Bourne esetében minden adott volt, hogy egy friss, pörgős Bourne-kaland szülessen, a direktor azonban elodázta a lehetőséget. Persze az athéni – amúgy Tenerifén forgatott – elképesztően dinamikus és látványos üldözéses jelenet mindjárt a film első felvonásában tanítanivaló, s a Las Vegas-i autótöréses szcéna is iszonyúan profi és pazar – a pár perces jelenet majd 5 héten (!!!) át tartó felvétele során közel 170 (!!!) verdát tett totálisan gallyra a stáb! Greengrass aprólékossága, precizitása és profizmusa tehát így is meglátszik minden egyes képkockán!  


Ha új kezdet, annak végül is okés ez az új rész – ki is voltunk már éhezve rá, mi, rajongók -, de eztán valami egészen rendhagyót kell majd villantani, hogy a sorozat újra a régi fényében tündököljön.
Természetesen várjuk a folytatást, addig meg beérjük ezzel a korrekt, kissé rutinszerű felvezetővel!
Best of Bourne.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése