2016. november 1., kedd

Mielőtt megismertelek - Me before you


Amennyiben Emilia Clarke képes lenne – lett volna – egy, azaz egyetlen egy sallangmentes, őszinte pillanatra és nem artikulálná oly mértékben túl a játékidő mind a 110 nyomorult percét, hogy egyes jelenetek alkalmával komolyan a film megszakításán gondolkodtunk,  akkor talán még valamennyire együtt is tudtunk volna érezni ezzel a szerencsétlen, „szegény” tolószékbe kényszerült milliomos csemetével. Így viszont marad a tufa, bárdolatlan irónia, a gúny és a szarkazmus. 


Pedig szívünk az van, jókora! Ez a nyíltan és célzottan szívhez szóló történet viszont nem hogy a szívünkig nem ért el, de tulajdonképpen semmilyen szinten nem tudott közel férkőzni hozzánk. Pedig szívünk az van - de még mekkora! Ja, bocs, ezt már mondtam.
Thea Sharrock filmjében is sokat ismételgetnek hasonlóan elcsépelt frázisokat a szereplők, meg még egy rakás ilyesformán triviális szentenciát, de ez a legkevesebb, mert hogy bármennyire is komoly a sztori, azt maga a rendezőasszony sem gondolhatta komolyan, hogy a filmjét – ebben a formában - bárki komolyan veszi majd. 


Az hagyján, hogy a Mielőtt megismertelek tök felszínesen és egysíkúan ábrázolja a fogyatékkal élőket – ez utóbbinak köszönheti a film az ellene intézett támadások legjavát -, totálisan kiszámítható, unalmas, egész egyszerűen rosszak a karakterei, románcként szinte egyáltalán nem működik, és többségében csapnivaló alakításokat vonultat fel – Emilia Clarke-al az élen -, ezt tetézve olyan hamis, mesterkélt valóságot mutat, amely minden jóérzésű embernél lazán kiveri a biztosítékot.  
És ha mindez nem lenne elég, a forgatókönyvírók még az eutanáziával – ami azért eléggé rázós terep – is zsonglőrködnek picit, csak mert ha a csávó önként vet véget az életének, az nyilván kurvára megható és tinik ezrei nyúlnak majd a moziban a százas zsepi után – csak úgy, mint annak idején a Csillagainkban a hiba esetében.
Mert a Me before you-t nyilvánvalóan annak a filmnek a farvizén próbálják sikerre vinni, eladni. A mutatvány pedig működik, hisz a leszedált tinédzser lányoknak és a romantikára éhes háziasszonyoknak hála a film már bőségesen visszatermelte a gyártási költségeit. 


Hogy egy „klasszikust” idézzek: „Már megint hol tartasz Zs.?” Vagyis, kérdem én: hol tart a világ?
Ízlésrendőrséget, izibe! 

35%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése