2015. január 16., péntek

A walk among the tombstones - Sírok között


…érdekes a szitu, az igazság ugyanis valahol odaát van. A Sírok között egyfelől egy klisés film noir, azonban az érdemeit – mert kétségtelenül vannak érdemei - óriási hiba lenne elvitatni.
Scott Frank remek forgatókönyvíró (Mint a kámfor; Szóljatok a köpcösnek; Különvélemény; Marley meg én), rendezőként pedig (A kulcsfigura) erőteljesen vonzódik az olyan komótos sztorikhoz, amelyek a pörgő cselekmény helyett a gyilkosságok, bűncselekmények mélyére ásnak, s inkább az atmoszféra teremtésben jeleskednek. 


Ennek megfelelően kellően komor a hangulat, vagyis: a Sírok között olyannyira noir, amennyire csak lehet. Éjfekete mozi ez, lehangoló és ’romlott’ – aki tehát egy Elrabolva – szerű akciómókát vár Neeson-tól, az csalódni fog. Scott Frank mozija klasszikus bűnfilm, klasszikus krimi – lassan, óvatosan kibontott, kissé talán körülményes történet, amelyben nincsenek igazi csúcspontok, nincs feloldás és megnyugvás.  


Erről a nyomasztó, destruktív atmoszféráról Lawrence Block ’tehet’ elsősorban, aki a kortárs amerikai krimi irodalom egyik legmeghatározóbb alakja. Block pesszimista, lehangoló történeteiben szinte minden egyes szereplő ’bűnös’, még az áldozatok is, s az összes figura múltjában ott lapul valami sötét titok.


A kesernyés ’ízt’ Frank kiválóan elcsípte, melyben nagyszerű ’partnere’ a mély basszus hangon dünnyögő Liam Neeson, aki felesége halála óta rendre vállalja az ilyen típusú apatikus szerepeket, karaktereket és filmeket. „Jól áll neki” – ez az igazság…
A tavalyi über cool The guest-ből ismerős Dan Stevens is feltűnik egy egészen jó kis mellékszerepben, de David Harbour is emlékezeteseket villant, mint pszichopata gyilkos. A színészgárdára nem igen lehet panasz... 


Különös hangvételű, melankolikus krimi a Sírok között, mely bizonyára csak nagyon keveseknél fog betalálni - főként régi módi hozzáállása miatt. A box-office bevételek alapján a film egyértelmű bukta, Scudder nyomozó sztorija tehát vélhetően itt le is zárult. Szomorú vég ez, de ehhez a mozihoz ilyen lezárás és végszó dukál.
Nem történhetett másképp…

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése