2015. január 1., csütörtök

The drop - Piszkos pénz


Dennis Lehane számos írásából készült már filmadaptáció. ...a Viharsziget Leo DiCaprioval, a kiváló Ben Affleck rendezte Hideg nyomon, és a Sean Penn és Tim Robbins főszereplésével bemutatott, Oscar-t nyert Titokzatos folyó...
A helyzet az, hogy a Piszkos pénz nem képes felnőni az „elődök” színvonalához, de minderről nem a bostoni best-seller író tehet… 


Annyi történt csupán, hogy a film forgatókönyve Lehane ’Animal rescue’ c. novellája alapján készült, ami bizonyára remek kis ’short story’ (nem olvastuk, nem ismerjük…), de a vászonra átültetve nem képes olyan hatást gyakorolni, mint a szerző regényeiből készült korábbi míves, veretes adaptációk. Egész egyszerűen ez a történet nem elég komplex, nem elég összetett ahhoz, hogy olyan klasszul működjön a celluloidon, mint az imént felsorolt Lehane-mozik. 


Ettől függetlenül azonban a Piszkos pénz egy kifejezetten korrekt, drámai elemekkel átitatott krimi, ami főként a kiváló szereplőgárdának és a stílusos rendezésnek köszönhetően marad emlékezetes.
Tom Hardy (Eredet; Warrior; Fékezhetetlen; Bronson) iszonyúan jó színész. Eszköztelenül, de kifejezően játszik, s jelenlétével uralja a vásznat. Mellette Noomi Rapace (A tetovált lány; Prometheus) valamelyest el is törpül, de James Gandolfini (R.i.p.), akinek konkrétan ez volt az utolsó filmszerepe, s Michael R. Roskam (Bikanyak) rendező kedvenc belga színművésze, a mindig zseniális Matthias Schoenaerts (Rozsda és csont; Bikanyak) elviszik a balhét. 


A Piszkos pénz Lehane csavaros sztorijaihoz képest meglepően „egyszerű”, konvencionális kis történetecske. Nincsenek benne körömrágós, idegtépően izgalmas szcénák, s a cselekmény is lassan, ráérősen csordogál.
Mégis, egy stílusosan megkomponált filmről beszélünk, amely a remek színészi alakításokkal és a Us-hangulattal azért eléri, hogy többnek tartsuk, mint egy szimpla krimit a sok közül.
…de azért nem ez lesz a kedvenc Lehane adaptációnk, annyi szent!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése