2015. január 28., szerda

The skeleton twins


Ha már épp javában zajlik a 2015-ös Sundance, muszáj előbányásznunk ezt a „témába vágó  ’kis’ dramedy-t, amely a tavalyi évben versenyzett Salt Lake City-ben a Grand Jury Prize-ért, majd végül a ’Waldo Salt Screenwriting Award’-ot hozta el. 


A maga nemében egy igazi kis gyöngyszem ez a mozi. Hamisítatlan indie-s hangulattal; melyben a comedy valóban komikus és vicces, a drama pedig tényleg drámai és szomorú.
Craig Johnson filmje igazándiból alapvető, a létünket érintő, mindnyájunkat foglalkoztató kérdéseket feszeget. Emberi kapcsolatok, házasság, a helyünk a világban stb. stb.
Johnson a homokos Milo és a kirakat házasságban élő ikertesója, Maggie történetén keresztül igyekszik levonni a konklúziót, s ez többnyire sikerül is neki, miközben olyan jó kis atmoszférát teremt, ami biztosan sokakat magával fog majd ragadni. 


Nem történik itt semmi különös, mégis, a The skeleton twins képes arra, hogy ezt a nagyon „ordinary” közeget érdekessé tegye. És naná, hogy „érdekes” az, amikor egy icipicit magunkra ismerünk!
A remek összhatáshoz kellett azért Bill Hader (A nő; Lepattintva; Trópusi vihar), akit sajnos igen ritkán látni hasonló filmben, pedig kifejezett jól áll neki ez a komolyabb kontext. A helyzet az, hogy a meleg Milo karakterét aligha játszhatta volna el más jobban... Ezt a szerepet mintha a Jóisten is neki teremtette volna! ...és mindennek tetejében ott van még Kristen Wiig (Hajrá Bliss; Walter Mitty titkos élete), a Koszorúslányok szkriptjéért Oscar-ra jelölt színész-forgatókönyvíró, aki pompás társa – tesója! – Hader-nek.
Ők ketten el is viszik a balhét, jól, de a „gépezet” nem működne ilyen olajozottan Johnson humánus szkriptje és a valóban vicces és könnyfakasztó jelenetek nélkül. 


Klassz kis mozi ez, az ám!
Ha kedveled a független filmek hangulatát, ha te is úgy véled, hogy nem feltétlen szükséges súlyos dollár milliókat eltapsolni ahhoz, hogy meglegyen a moziélmény, akkor a The skeleton twins-t neked találták ki! Nincs ugyan varázslat - de ez egy jó film, jó sztorival és remek színészi alakításokkal!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése