2015. január 13., kedd

Big bad wolves - Csúnya, gonosz bácsik


Ha Tarantino mondja…
A kult rendező szerint a Big bad wolves volt a tavalyi év legjobb filmje. Nem igazán szeretjük az ilyen jellegű hangzatos frázisokat, viszont maximálisan értjük Quentin rajongását. Még úgy is, hogy a Csúnya, gonosz bácsik egyértelműen nem a tavalyi év legjobb filmje. Ez egy remek, egyedi hangvételű, elmebeteg thriller, nem több, nem kevesebb!


Sorozatgyilkos garázdálkodik a városban… a pasas a tini lányok fejére utazik. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, akad is egy gyanúsított, Dror, a makulátlan előélettel rendelkező, magányosan élő általános iskolai tanár. Az elszánt kopó, Micki, meg van győződve róla, hogy Dror a gyilkos, de bizonyítékok híján kénytelen elengedni a „kihallgatásról” a fickót. Ezután Micki saját kezébe veszi az ügyet, megpróbálja egyéb úton-módon kikényszeríteni a tanárból a vallomást. Közben azonban akcióba lendül a legutóbbi áldozat bosszúra szomjas édesapja is, aki szintén szeretné szóra bírni Dror-t, méghozzá néhány kalapács, egy fűrész és egy lángvágó segítségével…


A kimondhatatlan nevű rendező páros filmje kétségtelenül Coenék munkáit idézi. Az izraeliek is szeretik a groteszk helyzeteket, s az erőszakos szcénákat igyekeznek humorral oldani, csak úgy, mint az amerikai testvérpár. Így egy kegyetlen kínvallatást pl. simán megszakítanak egy olyan kedélyes telefonbeszélgetéssel, amelyben az aggódó Mama a délben elfogyasztott leves hőmérséklete felől érdeklődik - igen banális módon. E tekintetben az izraeliek talán még túl is licitálják Coenéket.
A torture porn elemek bár meghatározóak, de nem olyan hangsúlyosak, mint mondjuk az ebben a témában kiválóan teljesítő, 2009-es kedvencünkben, az ausztrál The loved ones-ban. A Csúnya, gonosz bácsik ennél jóval softosabb, már csak a fekete humor okán is. 


Érdekes műfaj-mix a film, bravúros a tálalás is, de vélhetően kellett a sikerhez Tarantino rövid kis „recenziója” is, hiszen enélkül bizonyára nekünk sem lett volna szerencsénk ehhez a bizarr alkotáshoz, s a visszhangja sem lett volna ily mértékben pozitív.
Jó kis filmes csemege a Big bad wolves, ezentúl tutira csekkolni fogjuk Navot Papushado-t és Aharon Keshales-t, s nyilván a filmvilág sem hagyja majd őket figyelmen kívül az elkövetkezendőkben - főként a Cannes-i sikereknek és nominációknak köszönhetően…
Keep it up guys!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése