2015. január 25., vasárnap

Boy


A Boy c. alkotás a 2010-es Sundance-en debütált; s noha nem lett világraszóló siker, hazájában nagyon szerették, megjelenése évében pedig az egyik legsikeresebb film volt Új-Zélandon.
Nevezhetnénk sajátos coming of age mozinak is a Boy-t, de stílusát tekintve a ’vígdráma’ (dramedy) „skatulya” illik rá talán leginkább.


1984-et írunk, a ’boy’, vagyis ’kölyök’ becenévre hallgató, Michael Jackson rajongó (a „MJ-jelenségnek” különös jelentősége van a történet szempontjából!) 11 éves kis srác egy isten háta mögötti új-zélandi településen tengeti mindennapjait egy tanyán, ahol egyfajta kolóniában él öccsével, a ’szuperképességekkel rendelkező’ Rocky-val, nagymamájával, és számos kisgyermekkel. No és ott van még Falevél, a kecske, aki Boy leghűségesebb barátja.
Miután a nagymama egy hétre Wellingtonba utazik egy temetés miatt, a gyerekek egyedül maradnak. …ekkor tűnik fel Alamein, Boy börtönből szabadult, rég nem látott, ügyefogyott faterja, aki egy korábbi rablásból szerzett zsákmányát szeretné begyűjteni. A gond csupán annyi, hogy Alamein már nem emlékszik, hogy pontosan hová is rejtette a pénzt. Megkezdődik a „kincskeresés”, a gyerekek pedig – naná, hogy – nagy kedvvel vesznek részt a „játékban”…


A Boy a mai napig a legnagyobb bevétellel rendelkező új-zélandi mozi. …és mennyire klassz már, hogy egy ilyen nagyszerű film tartja ezt a rekordot. Sajnos mindez nálunk elképzelhetetlen lenne…
Annyira magával ragadó, ’aranyos’, és szívet melengető alkotás ez, hogy már önmagában ezen erényei is elegendőek lennének ahhoz, hogy egy remek kis moziként aposztrofáljuk.
Azonban ráadásként kiváló humor fűszerezi a sztorit, s Taika Waititi, aki nem csak rendezőként, és íróként működik közre, az egyik főszerepet is (ő Alamein, Boy édesapja) magára vállalta. Ezen „összetevők” pedig olyan zamatos filmélménnyé érlelték a Boy-t, amelynek igen nehéz ellenállni.
Minden egyes képkockán érződik a törődés, ez egy szívvel-lélekkel készített mozgókép!


Érdekesség, hogy James Rolleston, vagyis Boy, csupán statisztaként tűnt volna fel a filmben. Waititi-nek viszont annyira megtetszett a kis srác karaktere az egyik ruhapróbán, hogy végül változtatott eredeti elképzelésein, és Rolleston-ra osztotta a főszerepet. Remek döntés volt!
Coming of age – thriller! Thanks MJ! R.I.P. MJ!

85%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése