2015. január 12., hétfő

The hundred-foot journey - Az élet ízei


Lasse Hallström az évek során megbízható hollywoodi iparossá „gyúrta magát”. A svéd filmes az ún. feel-good mozik specialistája, s bár volt egy-két rosszabbul sikerült műve az utóbbi időben (Menedék; Kedves John), tény, hogy valóban érzi, hogy mire van szüksége a jó népnek ebben a rohanó, depresszív, stresszes világban ahhoz, hogy egy kicsit megnyugodjon és rácsodálkozzon az élet szépségeire. 
Hallström „iparos”, a szó szoros értelmében, profi „szakember”, aki tényleg a „szakmája” jó ismerője, s így ezúttal is  pontosan szállítja a menetrendszerinti lelki betevőt az otthon unatkozó, romantikára éhes, álmodozó háziasszonyoknak.


Az élet ízei, habár olyan ételkülönlegességekkel kápráztatja a szemet, amelyeket valószínűleg sosem lesz szerencsénk megkóstolni (legalábbis a helyi kifőzdében A-menü és B-menü között bogarászva biztosan nem), egy gyors kajálda megbízható színvonalát hozza. …és végül is alkalomadtán nincs ellenünkre egy jó kis mekis burger... 


A film egyébként klasszul indul, a dél-francia mesevilág csodás és megkapó, és a kitűnő színészi játéknak és a valóban elragadó hangulatnak köszönhetően még a hibákat is – van azért szép számmal – hajlamosak vagyunk megbocsátani. Kapunk a cukormázból bőségesen, és sajnos az a plusz hozzávaló is hiányzik a műből, amelyet Hassan egyébként játszi könnyedséggel integrál bele az éppen aktuális kajáiba. Ide viszont egy csipetnyi kurkuma pont nem elég… 


…mégis, Hallström valamit tényleg tudhat, hiszen valami oknál fogva eléri, hogy mégsem tudunk rá haragudni. A szoftos kajapornó, ha nem is szexis, de csábító. S Helen Mirren játékát mindig élvezettel nézzük.
Könnyen emészthető menüsor

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése