2015. március 16., hétfő

Csillagok között - Interstellar


Ahogy Nolan eddigi filmjei, úgy a Csillagok között sem egy egyszerű ’ügy’. S ahogy az Eredet, úgy az Interstellar is velünk marad még napokon keresztül, sőt, meg merem kockáztatni, hogy e tekintetben Mr. Cooper sztorija az eddigi leghatásosabb, legelgondolkodtatóbb Nolan-mozi...


A ’világmindenség’ cseppet sem gonosz – fejtegeti a filmben Brand - ellenben roppant félelmetes… naná, hisz ’ismeretlen’. Ennek az ismeretlennek a feltérképezése pedig túlmutat az egyénen, itt már ’fajokról’, univerzumokról, „világokról” van szó. Azzal szembesülni, hogy mennyire apró kis porszemek vagyunk a „nagy egészhez” képest – van egyáltalán ’nagy egész’? -, elég félelmetes és kétségbe ejtő. Ezt a „porszem-érzést” eddig egyértelműen Kubricknak sikerült a leghathatósabban érzékeltetni a 'mindenkori vásznon', s a helyzet az, hogy Nolan ’kubricki-mércével’ mérve egyáltalán nem vall szégyent, sőt! 


Az űr expedíció utasainak kilátástalanságát, kitaszítottságát, és kétségeit a rendező remekül ábrázolja. Főként emiatt lesz nagyon erős az élmény.
…viszont Nolan sosem volt még ennyire szentimentális. A szerelem mindent elsöprő erejéről szóló Anne Hathaway - monológ tuti, hogy nem kaphatott volna helyet egyik eddigi Nolan-moziban sem. A direktorra jellemző hűvös mértéktartás most csak nyomokban érhető tetten. De szerencsére mégsem lett egy giccses űreposz az Interstellar. Inkább nem is gondolnánk bele, hogy a stúdió által kezdetben favorizált és kiszemelt Steven Spielberg milyen irányba vitte volna a Ranger történetét… 


Akármennyire is egy nagyszabású, eleve sikerre predesztinált block-buster-ről van itt szó, Nolan, hűen magához, nem kényelmeskedte el az Interstellar-t. Bátor vállalás volt ennyi terminus-technicus-szal és elméleti fizikával teletömködni a filmet – nesztek nektek pláza mozizók! -, ráadásul úgy, hogy van „tartalom”, a szereplők nem csak a levegőbe beszélnek, és nem érthetetlen szakzsargont pufogtatnak folyamatosan. 


Kreatív, nyomasztó, felkavaró mozi a Csillagok között, retinába égő képsorokkal… Nem mindennapi filmélmény, korunk egyik legfontosabb, leginnovatívabb rendezőjétől. 

90%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése