2015. március 11., szerda

Kísértetek - The awakening


1921-et írunk, az Első Világháborúban rengeteg család veszítette el hozzátartozóját, a halott idézős ’biznisz’ pedig ennek, és a "korszellemnek" köszönhetően virágkorát éli. Mindenki „kapcsolatba akar lépni”, „üzenni szeretne”, vagy csak szimplán egy utolsó kontaktusra vágyik a túlvilágra száműzött szerettével. Florence Cathcart írónő és rendőrségi szakértő az ilyen esetekre specializálódott, vagyis igyekszik leleplezni a csaló sarlatánokat.
Egy nap egy bentlakásos fiúiskola tanára keresi fel a nőt. A férfi váltig állítja, hogy az ódon intézmény falai között kísértet garázdálkodik. A gyerekek rettegnek, a személyzet úgy szintén… Florence természetesen ismét tamáskodik, s útnak indul, hogy lerántsa a leplet a turpisságról, csak hogy ezúttal sokkal nagyobb a „baj”, mint azt gondolta volna…


Nick Murphy története a klasszikus ghost sztorik nyomvonalán halad; Rebecca Hall oly mértékben sápadt és olyannyira kórosan sovány, hogy nála megfelelőbb karaktert aligha találhattak volna erre a szerepre, és tulajdonképpen az atmoszférával sincs gond, bár a tapasztalt filmbarát számára nem sok újdonságot tartogat a Kísértetek. 


Egy korrekt, de nem túl eredeti mozi ez. …pedig Murphy mindent megpróbált: helyenként egészen „körültekintően” hozza ránk a frászt, és még grandiózus fordulatokra is futotta tőle. A gond „csupán” annyi, hogy a faszit elkapta a hév és túlontúl kuszává és kibogozhatatlanná csűrte-csavarta a sztorit.
A Kísértetek mintha Amenábar Más világ c. remek thrillerének a haloványabb verziója lenne. Kevésbé erőteljes, kevésbé meghökkentő, de szódával azért elmegy. 

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése