2015. március 27., péntek

A kis Nicolas nyaral - Les vacances du petit Nicolas


René Goscinny leghíresebb és széles körben is legismertebb műve az Asterix-sorozat; viszont a szintén általa kreált kis Nicolas legalább annyira népszerű Franciaországban, mint a római katonákat reggeliző gall harcos. Nicolasnak nincsen csodaturmixa, nincsenek szuperképességei, ellenben nagyon cuki, és a maga gyermeki egyszerűségével és kendőzetlenségével mesél. 


Habár a figura már a 60-as, 70-es években is óriási népszerűségnek örvendett a franciáknál, egész estés nagyjátékfilm csak 2009-ben készült róla – melyet végül aztán nálunk nem mutattak be a hazai forgalmazók…
Ez most itt a folytatás, és már a kanyarban van a harmadik rész is, hiszen A kis Nicolas nyaral kiválóan teljesített a nyugat-európai jegypénztáraknál. 


Kedves kis történet ez, de az a plusz, amitől elégedetten csettinthetnénk, azért hiányzik belőle…
A film felvonultatja a kortárs francia színészvilág színe-javát, mindemellett pedig olyan klassz retró díszletekkel kápráztatja a szemet, ami a maga nemében egészen egyedülálló.
A tengerentúlon Wes Anderson tud ilyet - na jó, ennél azért ő jóval innovatívabb... Viszont látványban Tirard alkotása is egészen erős - az már más kérdés, hogy kinél „jön át” ez a kicsit túlrajzolt, kicsit giccses, színes enteriőr és miliő. 


A kis Nicolas nyaral tényleg rendben van, bár nem tud annyira elragadó és vicces lenni, mint azt szeretnénk.  Olyan, mint az egynyári sláger: egy darabig dúdoljuk, fütyüljük, de mély nyomot azért nem hagy. 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése