2015. március 10., kedd

Exodus: Gods and kings - Exodus: Istenek és királyok


Rengeteg jobb, rosszabb feldolgozást megélt már Mózes története, de az biztos, hogy ennyire grandiózus adaptáció még nem készült a „kivonulásról”.
Ha Hollywoodban Bibliai témájú történetet forgatnak, akkor általában mindenki nagyon körültekintő és korrekt. Szerencsére Ridley Scott – ős ateistaként!!! – nem a könnyebbik végét fogta meg a melónak, s igyekezett annyira realisztikus lenni - kezdve a 10 csapástól, Mózes motivációjáig - amennyire csak lehet. Ez az ábrázolásmód mindenképp közelebb hozza, kissé érthetőbbé, közérthetőbbé, emberközelibbé teszi Mózes történetét. 


Nem kerülhetjük el a párhuzamot Arronofsky Noé-jával, ami szintén valami hasonló értéket képviselt tavaly és szintén kissé befulladt a nagy akarás kellős közepette. Az sem volt igazán kiemelkedő mozi, de ahogy Arronosfky-nak, úgy Ridley Scott-nak sem kell bocsánatot kérnie a maga kis Ószövetség újraértelmezéséért. 


A film legerősebb pillanatai mindenképp Christian Bale-hez köthetőek. Vívódásai, s a gyermek testben megjelenő Istennel folytatott diskurzusai valóban jól sikerült szcénák, másfelől azonban Scott ateizmusa azért csak-csak átszivárog a vásznon. Mel Gibson egy rohadt pojáca, de istenfélő emberként nyilván sokkal meghatóbb és szívbemarkolóbb filmet forgatott volna ebből az alapanyagból, ahogy azt tette A passió esetében is. 


Scott realizmusa néha zavaró és túlontúl távolságtartó. Mintha csak „ledarálná” a sztorit, szív és lélek nélkül. A nagy nevek is elvesznek a sztoriban… Ugyan mi szükség volt John Turturro-ra, Ben Kingsley-re, Aaron Paul-ra és Sigourney Weaver-re, ha teljesen észrevétlenek? A látványra persze nem lehet panasz. 140 milliós büdzsével dolgozott a projekt, az Exodus pedig pont 140 perces mozi, ami azt jelenti, hogy percenként 1 millió dolcsiba került a film - ez azért nem piskóta. Az über giga-mega költségvetés pedig meg is látszik minden egyes képkockán. 


A kissé hosszúra nyújtott bevezetés után az Exodus nekilendül, Bale remekül állja a sarat, és végül kivezeti népét Egyiptomból. Ennyi, semmi több. Vagy netán valami másra számítottál? 

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése