2015. március 13., péntek

The salvation


Az azért tök nagy „pofátlanság”, hogy két dán filmes összefogásából (Kristian Levring rendező, és az Ádám almái forgatókönyvírója, Anders Thomas Jensen) születik meg az utóbbi évek egyik legrealisztikusabb western filmje.
Levring és Jensen vadnyugata kőkemény, olyan közeg, ahol az emberélet egy fapadkát sem ér, bármelyik pillanatban a torkodnak szegezhetik a kést, vagy lepuffanthatnak, mint egy kutyát. Senkit nem érdekel… A két dán alkotó olyannyira elcsípte ennek a veszedelmes korszaknak az esszenciáját, hogy egy percig sem jut eszünkbe azon morfondírozni, hogy ez csupán fikció, vagy egy erősen eltúlzott valóság. A vadnyugat bizony ilyen: „vad”, de kurvára! 


Jon dán telepes, aki immáron 7 éve él az USA-ban, arra várva, hogy szeretett felesége és sosem látott kisfia csatlakozzon hozzá az újvilágba. A nő és a kis srác annak rendje és módja szerint megérkeznek, azonban két iszákos bandita belerondít a képbe és egy szerencsétlen „nézeteltérés” folytán Jon feleség és gyerek nélkül marad. Ez a sajnálatos módon bekövetkezett esemény bosszúgyilkosságok egész láncolatát indítja el, mely a környék rettegett „fejedelmét”, Delarue-t is igen „érzékenyen” érinti. 


A The salvation ereje az egyszerűségében rejlik: nincsen agyon bonyolítva a történet, nincsenek teátrális gesztusok, Mads Mikkelsen annyira tökéletes ebben a szerepben, hogy ezen túl csakis western hősöket kellene játszania: szikár, és szótlan, miközben minden egyes ránc és barázda az arcán egy-egy történetet mesél. 


Az erős dán gyökerekkel rendelkező, egyébként minden ízében amerikai western feszes, izgalmas, és a zsáner klasszikus hagyományait ápolja, méghozzá igen jó ízléssel.
A szintén Dániából importált Jens Schlosser operatőr is kiváló munkát végzett. A The salvation egyik nagy erőssége a remek szerkesztettség és az erős színészi játék mellett a fényképezés. Gyönyörű színek, remek filterezés, bámulatos nagytotálok, elképesztő tájábrázolás…


Levringék hatlövetűje ugyan nem szól akkorát, mint Clint Eastwood-é, vagy Sergio Leone-jé, de kétségkívül a dánok egy olyan plusz ízt adtak a megszokott western összetevőkhöz, amely frissé és üdévé varázsolja ezt a kissé marginális és elfeledett műfajt.

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése