2015. március 17., kedd

Isten hozott a babaházban - Welcome to the dollhouse


Todd Solondz rabbinak készült, de végül inkább a filmrendezés felé fordult. Milyen jól tette! Kevés olyan - valóban „independent” - figurát találni a kortárs amerikai filmművészetben, mint Solondz.
A direktor általában a konvenciók közé szorított hétköznapi kisember vergődéseiről „mesél”, az esetek többségében igen kendőzetlenül. Épp ezért sokan támadták is már a rendező naturalisztikus ábrázolásmódját. Ha valaki azonban szexuálisan aberrált tisztes családapáról – illetve felnőttekről – forgat filmet (A boldogságtól ordítani, 1998), akkor ne csodálkozzon, ha sokaknál kiveri a biztosítékot… A „szembesítés” mindig nagyon kínos és ráadásul még szarul is esik az embernek…
Az Isten hozott a babaházban kevésbé botrányos, mint az imént taglalt Solondz – mozi, de nem kevésbé kendőzetlen… 


Dawn történetében nincs semmi "kirívó", vagy „extraordinary”. Ha a mi osztálytársunk lett volna az általánosban ez a csúnyácska, „nem túl számottevő” kiscsaj, lehet, hogy mi is lábtörlőnek használtuk volna… Solondz sztorijában az az igazán nagyszerű, hogy nem a várt narratívát használja, vagyis nem emeli piedesztálra Dawn-t, nem próbál meg mártírt csinálni a lányból. Ezzel a látszólagos távolságtartással pedig a rendező még mélyebb együttérzést vált ki a nézőből. 


A Welcome to the dollhouse az egyik legszomorúbb coming-of-age mozi ever.
Solondz nem győzi hangsúlyozni: csak akkor válhat belőled „igazi ember”, ha „besimulsz”; s még azt is kétszer aláhúzza pirossal, hogy "meg se próbálj másként cselekedni, mert szarul jársz"!
Végtelenül lehangoló mozi ez… Dawn hiába énekel a suli buszban a többiekkel, az ő hangja hamisan cseng, a boldogság amit mímel egy picit sem meggyőző...
A sors furcsa fintora, hogy a Dawn-t alakító Heather Matarazzo jó pár évvel a film bemutatója után nyíltan vállalta másságát, s azóta leszbikus mozgalmak aktív „harcosa”.
Azt hiszem, nála megfelelőbb főszereplőt Solondz keresve sem találhatott volna…

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése