2019. szeptember 17., kedd

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány - Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile


Hogy az USA, s egyben a földteke legveszélyesebb és legellentmondásosabb sorozatgyilkosát a kisfiús mosolyú Zac Efron keltse életre, a lehető legjobb húzás volt a Ted Bundy játékfilmet készítő alakulattól.


„Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány” – így jellemezte Bundy-t az őt halálra ítélő bíró, aki a negatív jelzők mellett rokonszenvét is kifejezte az akkor 42 éves férfinek, mondván, ha nem a már ismert utat választja, bizonyára kiváló ügyvéd válhatott volna belőle. A sorozatgyilkos ugyanis bírósági tárgyalásainak utolsó harmadában önmagát védte a tárgyalóteremben. Kiváló meggyőzőképességét és manipulátori készségét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy nyilvánvaló gaztettei és brutális gyilkosságai ellenére nem csak a közvélemény kedvelte – valóságos média sztárrá avanzsált a ’80-as években -, de még az esküdtszékben is képes volt szimpátiát kelteni.


Ted Bundy ellentmondásos személyiségét hivatott bemutatni a többségében dokumentumfilmes berkekben nevet szerző Joe Berlinger mozija, aki Paradise Lost 3: Purgatory c. dokujával 2011-ben még egy Oscar-jelölést is begyűjtött, amellett, hogy a 2014-es rövidfilm, a Metallica: This Monster Live is az ő nevéhez fűződik. Ami esetünkben csupán azért lehet fontos, mert a metál zenekar frontembere, James Hetfield vélhetően ennek a kapocsnak köszönhetően tűnik fel egy rövidke szerepben a filmben.  


No de kapunk-e feszült, naturális, hátborzongató jeleneteket? Vagyis: csorog-e liter számra a vér Berlinger mozijában? A sztori ismeretében joggal vetődik fel a kérdés: mennyire „kemény” – csak egyszer fogom leírni – az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány? Nos, aki olyasféle pszichóra számít, mint amit Lars Von Trier szabadított a (filmes)világra A ház, amit Jack építettel, az minden bizonnyal csalódni fog.


Berlinger szándékai, motivációi kissé zavarosak. Bundy-t kvázi mintapolgárként ábrázolja. Igaz, a gyilkost leíró archívokban is azt az infót találni, hogy a világ egyik legjobb manipulátora volt a pasas, s a vele évekig együtt élő Liz Kendall is szinte egészen a villamos székes kivégzéséig hitt szerelme ártatlanságában.
Mi nézők azonban már jobban vagyunk informálva, így – a történtek ismeretében, miszerint megközelítőleg 40 fiatal lánnyal végzett brutális módon aktív évei alatt Bundy – kicsit nehéz azonosulni Berlinger perspektívájával. Aki aztán az utolsó negyed órában azért kiköszörüli a csorbát, mutat egy-két sokkoló felvételt és fotót, s a film második felében érthetetlenül mellőzött Kendall-szálat is elvarrja végül és a helyére teszi. 


Efron remekül játszik, s Lily Collins is kiváló, nem rajtuk múlt, hogy nem lett sokkolóan gonosz és átkozottul veszett a film.
Végül összeáll kerek egésszé Berlinger koncepciója, mégis: több merészség, több feszültség, s valamennyi „thriller” belefért volna azért…

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése