2015. február 26., csütörtök

TOP 20 vígjáték 2000-től napjainkig


20. Sulihuligánok (2003.)


Ez a film tutira megdolgoztatja a rekeszizmaidat! Vince Vaughn, Will Ferrell és Luke Wilson garantálják a másfél órás nevetőgörcsöt. Back to school… Nem túl eredeti, de nagyon vicces. A pucér maraton pedig telitalálat! Epic!

19. Ünneprontók ünnepe (2005.)


A lagzikra bepofátlankodó duó csajozós sztorija vicces és jó kedélyű, ráadásul a romantikus szálat Rachel McAdams prezentálja. …és mindennek tetejébe ott van még epizódistaként a temetésekre szakosodott Will Ferrell! Yeah!

18. 22 Jump street – A túlkoros osztag (2014.)


Bár már az első rész is rendben volt, a második etapnak mégis sikerült rátromfolnia! Tatum és Jonah Hill párosa úgy funkcionál, mint a legbiztosabb kovalens kötés... S bár nincs nagy megfejtés, a sztori pörög, a poénok pedig a helyükön vannak. A tavalyi év egyik legklasszabb vígjátéka.

17. Családi üzelmek (2013.)


A 2013-as év leginvenciózusabb komédiája, amelyben Jennifer Aniston tényleg dögös és vicces! Fordulatos, kiszámíthatatlan, tapló, de mégis szeretnivaló kis mozi! 

16. Fertelmes főnökök (2011.)


Kicsit szétesős, de mégis említésre méltó, hiszen laza, mint a riga lánc, jók a poénok, s egyértelműen üde színfoltja volt a 2011-es év vígjáték felhozatalának. Szabad szájú, picit ’fekete’… És hát a castingra itt sem lehet panasz!

15. Őrült, dilis, szerelem (2011.)


...mert Steve Carell zseniálisan hozza a béna, esendő figurákat, és mert az is jól áll neki, ha ’béna, esendő’ faszi létére megpróbál nagyon ’cool’ lenni… Jóval több ez a film, mint egy szimpla kis nyári komédia. Kicsit szarkasztikus, egy csipetnyit szatirikus… Szeretjük! 

14. A híres Ron Burgundy legendája (2004.)


A San Diego-i bájgúnár, a ’70-es évek sztárbemondója, Ron Burgundy története épp a retró hangvétel miatt olyan friss és üde. Ferrell nagyszerűen hozza a szerepet, Christina Applegate-tel vívott „álló háborúja” pedig kifejezetten szórakoztató. Kellemes hangvételű biopic, jó kis ’extravagáns’ humorral. 

13. Koszorúslányok (2011.)


Kriisten Wig Oscar-jelölt forgatókönyve tényleg erős, s Melissa McCarthy szintén mindenféle díjra (Golden-Globe; BAFTA; Oscar) nominált alakítása is rendben van. Pofátlan, kendőzetlen humorral felvértezett feel-good ’csajfilm’, nem csak csajoknak

12. Haláli hullák hajnala (2004.)


Bár közel sem vegytiszta vígjáték, mégis, minden horrorisztikus eleme ellenére a Haláli hullák hajnala kurvára vicces, így bőven helye van a listán! Simon Pegg és Edgar Wright első közös munkája a valaha készített egyik legjobb horror-vígjáték! Alapmű a zsáneren belül!

11. Ted (2012.)


Seth MacFarlane-nek, a kifejezetten obszcén Family Guy alkotójának kifejezetten obszcén teddy bear movie-ja, amelynek poén forrásai a „cuki maci” sztereotípiát határozottan cáfoló állatságokból és bizarr jelenetekből erednek. 2012-ben aligha került ennél elmebetegebb, ordítva röhögős mozi a vetítőtermekbe.

10. Apádra ütök (2000.)


A bizalom köre, a budin trónoló perzsa cica (Malőr), az anyós hamvai a meghitt családi vacsi közben, az ex-CIA-s após klasszikus kézmozdulatai („Látlak, rajtad tartom a szemem!”)… Soroljuk még? A mai napig könnyesre röhögjük magunkat rajta…

9. Másnaposok (2009.)


Az utóbbi pár év egyik leghírhedtebb vígjáték-szenzációja – nem érdemtelenül… Pompásan kidolgozott karakterek, klassz alapszitu, jól építkező sztori. 100 perc felhőtlen, önfeledt szórakozás. Az újkori komédiák non-plus-ultrája.

8. Superbad – Avagy miért ciki a szex? (2007.)


Jó kis „kardozós-baszós” vígjáték, az Apatow-művekből. A három főszereplő, Jonah Hill, Michael Cera és Christopher Mintz-Plasse felejthetetlen triumvirátust alkotnak. Remek helyzetkomikumokra épülő comedy a Superbad, valódi Apatow-i hús-vér figurákkal, balfék, esendő tinikkel. Az elmúlt 10 év egyik legfainabb ’szex-komédiája’

7. Vaskabátok (2007.)


Edgar Wright és Simon Pegg tökéletes fekete-komédiája, amely még a Haláli hullák hajnala sikerét és zsenialitását is képes volt túllicitálni. Aprólékosan kidolgozott, „okos” poénok, és maró, szatirikus hangvétel jellemzi a Vaskabátokat, amely az akció filmek kliséi elé tart görbe tükröt. Brilliant!

6. Tapló télapó (2003.)


Karikaturisztikus, groteszk miliő, továbbá Billy Bob Thornton és a dagi „sörmen mörmen”… Ez a télapó tényleg oltári nagy paraszt, baszik a kölkök kari ajijára, whiskey-t vedel, kefél és kokót szív. Nekünk a Coen-tesók bábáskodása mellett készült mozi a kedvenc karácsonyi filmünk, nem pedig az Igazából szerelem! Ennyi, pont! 

5. Trópusi vihar (2008.)


Már önmagában a film eleji fiktív trailerek is külön megérnének egy misét, de Ben Stiller mozija egyébként is nagyon cool és nagyon egyben van. Jámbor Jack, a vérgeci Less Grossman, a homoszexualitását titkoló „alfa hím” Alpa Chino és az ő suna szaftja, Robert Downey Jr. elfekásodása és klasszikus „Oscar bácsi nem gyütt” - monológja… meg úgy en bloc ez az egész elmebeteg dzsembori… Zseniális! 

4. Shop stop 2 (2006.)


Ritka az, ha egy film második része jobban sikerül, mint az első. Kevin Smith azonban a Shop stop 2-vel tető alá hozta a 2000-es évek legtutibb low-budget vígjátékát, amelybe sikerült belecsempésznie a ’90-es évek felnőttéválós filmjeinek szellemiségét is. Menő 30 évesen egy gyors étteremben gürizni? És egyáltalán: a Star Wars, vagy A gyűrűk ura a tuti trilógia? 

3. Felkoppintva (2006.)


Apatow egyik legjobb, legkomplexebb filmje, amely finoman boncolgatja a házasság intézményét, s annak hátulütőit, valamint a gyermekvállalás és az együttélés nehézségeit. Szerethető, feel-good comedy a Knocked-up, a legkiválóbb fajtából, ami ellenállhatatlan poén armadával támad a nevetőizmaink ellen. 

2. Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika (2006.)


Őrülten szórakoztató „Kész Átverés Show” Hollywood legőrültebb figurájával, Sacha Baron Cohen-nel a főszerepben. Zavarba ejtő és mindemellett: elképesztően vicces! 

1. A 40 éves szűz (2005.)


Judd Apatow első nagy dobása, első igazi nagy sikere. Jó sztori, remek 'antihős', jól eltalált – nem csak altesti – poénok. Intelligens modern mese a modern kor szocfóbiákkal (szexfóbiával?) küzdő „gyermekéről”. Bravúros!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése