2016. szeptember 25., vasárnap

Mielőtt felébredek - Before I wake


Mike Flanagan (Oculus) idén már megajándékozott minket egy egészen okés home invasion mozival, a Hush-al és most itt az újabb munka, a Before I wake, amelybe sikerült közel A-kategóriás sztárokat szerződtetnie a rendezőnek. A dolog csak ott hibádzik, hogy a filmet – a direktor korábbi melói miatt - mindenhol színtiszta horrornak próbálják „eladni”, holott a Before I wake valami olyasféle műfajelegy, mint a 2014-es ausztrál The Babadook volt. Vagyis a hangsúly ezúttal is a drámán van, a pszichologizáláson, a horror pedig csupán csak köcöllék, a kerete a cselekménynek. 


Sajnos ez az allegorikus történetmesélés a Before I wake-ben nem működik olyan flottul, mint a The Babadook-ban. A metaforák sok esetben mesterkéltek, noha Flanagan tehetsége vitathatatlan: érti/érzi, hogy mivel lehet fenntartani a néző figyelmét - kiválóan bánik a dramaturgiával!
Ugyanakkor talán ez a rendező eddigi legösszeszedetlenebb, legzavartabb alkotása. A lezárás – bár nagyjából logikus és következetes -, túlságosan szájbarágós. Flanagan túl sokat bajlódik azzal, hogy igazolja metaforái létjogosultságát - így elvész a sztori veleje. Mondanivalót nem ér ennyire didaktikusan tálalni! 


Pedig annak ellenére, hogy egy – mondhatni - klasszikus alapfelállású horror történettel állunk szemben (fiatal pár ’örökbefogad’, az új jövevény körül viszont valami baromira nem stimmel), a cselekmény szokatlan mederben csordogál: Flanagan ügyesen szövi össze a drámát, a fantasy-t és a horrort. S ha már ’horror’: véres gore-ra senki ne számítson, egy-egy kellemetlen, nem várt jump scare viszont be-becsúszik.


A szoba fiatal sztárja, Jacob Tremblay cuki, de nem ez az a mozi, ahol messzemenően kibontakoztathatja a képességeit. Kate Bosworth okés, Thomas Jane is rendben van – működik kettejük között a kémia! Nem rajtuk, hanem Flanagan kissé túlgondolt szkriptjén ment el végül a „meccs”.
Félsiker. 


Bízunk benne, hogy az USA-ban hamarosan – októberben – bemutatásra kerülő új Mike Flanagan-mozi, a szellemidézős Ouija: Origin of evil markánsabb és határozottabb lesz! 

60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése