2019. április 21., vasárnap

A kokainkölyök - White Boy Rick


A kiváló BAFTA-jelölt ’71 c. háborús mozi rendezője, Yann Demange ismét dokumentál, csak hogy Belfast utcái helyett ezúttal a ’80-as évek detroiti gettójába kalauzol. Rick Wershe Jr., avagy a „kokainkölyök” igaz történetét meséli el, aki alig 17 évesen vált FBI-besúgóból az USA krimináltörténetének legfiatalabb kokainbárójává.


Nem klasszikus maffia-sztori ez, jóllehet Demange azért merít a műfaj nagyjaitól. Egyfajta szociokór – és körkép létrehozása lehetett az elsődleges cél, amelyet több, kevesebb – inkább több! – sikerrel abszolvál is a film!


Matthew McConaughey remek a lecsúszott, kisstílű fegyvernepper édesapa szerepében! De aki igazán nagyot megy ebben a moziban, az az első filmes, Wershe-t alakító, alig 18 éves Richie Merritt! Óriási tehetség a srác, biztosra veszem, hogy fogunk még hallani felőle!


…és ha már a színészi munkáról beszélünk, Demange tesz róla, hogy a detroiti közeg is az aktorokkal egyenértékű szereplővé lépjen elő. A rendező már korábbi munkáiban is bizonyította, hogy erős a kontextus ábrázolásban és az atmoszféra teremtésben, s most is hathatósan gyakorolja ezen kivételes képességét.


Mindezen pozitívumok ellenére azonban muszáj szót ejteni A kokainkölyök kissé slendrián történetvezetéséről és furcsa tempóingadozásairól, amelyek valamelyest azért csorbítják a befogadói élményt.


A műfaj rajongóinak, krimi kedvelőknek, illetőleg ’80-as évek-szimpatizánsoknak azonban jó szívvel ajánljuk a filmet!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése