2017. május 14., vasárnap

A Nagy Fal - The Great Wall


És íme feleim: a valaha volt legdrágább kínai mozi – a több, mint 150 millió dollárt kóstáló The Great Wall! És mégis picit olyan érzésünk van a megtekintése közben, mint mikor az Arany Sárkány nevezetű kínai ruhadiszkont sorait rójuk.
Sok a szín, a csilivili, a dísz, a káprázat,  nagyon jól tudjuk azonban, hogy a minőséget biza nem itt kell keresni!


Zhang Yimou a Hős rendezője nagy fába vágta a fejszéjét – bűn rossz szójátékkal élve: nagy falat volt ez neki! Egy helyi legendát kellett a vászonra álmodnia 60 évente felbukkanó gyíkszerű szörnyekkel, kínai harcosokkal, látványos ostrommal, léghajóval, nyílzáporral, sok-sok robbantással és tűzgyűrűvel.
Van itt minden, mint a búcsúban, csak épp a sztori sántít picit, a maga együgyűségével. No meg a szereplők és a tök egydimenziós karakterek. Nem is értjük, hogy Matt Damon és Willem Dafoe hogyan keveredett bele ebbe az egészbe. Nem találják a helyüket, kiveti magából őket a helyenként borzasztóan giccses és túlrajzolt közeg. 


Ami viszont még nagyobb csalódás, az a rettentően művi CGI. A Nagy Fal költségvetésének töredékéből szoktak ennél sokkal látványosabb effektekkel és trükkökkel előrukkolni. Nyilván volt mire eltapsolni a lóvét egyébként is, de ilyen béna szörnyeket és animált tömegjeleneteket már jó régen nem láttunk mozgóképen. 2016-2017-ben ez elég sovány és vásári. 


Szerencsére Yimou nem gondolta túl a sztorit – nem is nagyon volt mit -, így legalább a tempóval nincs probléma, gyorsan lepörög az alig 90 perc. 


Enyhe B-kategóriás feeling, kissé bugyuta sztori, kiszámítható cselekményvezetés. Annyira nem fáj, de ha minőségi fantasy-re – vagy egyáltalán, minőségi filmre – vágysz, A Nagy Fal nem fogja elnyerni a tetszésed, ez egészen biztos!

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése