2017. május 3., szerda

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet - Rogue One


A Halálcsillag tervrajzáért folytatott hajsza (Lázadók kontra Birodalom) időrendben a két első trilógia közé pofátlankodik be, és vitathatatlanul új színeket visz a Star Wars-univerzumba; viszont közel sem olyan érdekes és szórakoztató, mint a fénykardokkal/fénykardozással, Jedikkel „telepakolt” korábbi epizódok. 


Sejthető volt, hogy Gareth Edwards tojni fog az elvárásokra, és korábbi rendezéseihez hasonlóan (Monsters; Godzilla) ezt a kalandot is a rá jellemző sötét, darkos irányba viszi majd el.
Edwards azonban nem elég konzekvens a koncepciót illetően. A tőle telhető módon igyekszik kemény lenni, de nyilván volt rajta presszió rendesen; a Disney-nél egyértelmű elvárás lehetett, hogy a filmnek eladhatónak kell lenni - minden korosztály számára fogyaszthatónak -, vagyis a Star Wars játékos-szellemiségét bele kell injektálni a filmbe. Csak hogy Edwardsnak annyira nem áll jól a jópofizás, s a vicceskedései rendre kudarcot vallanak. (Szerencsére mindezt a mozi második felében már nem is nagyon erőlteti.)


Nyilván ízlés dolga, de számunkra az új karakterek sem elég meggyőzőek. Felicity Jones okés, de szerintünk nem elég erőteljes, és partnere Diego Luna sem bizonyul a legmegfelelőbb választásnak. Nincs meg benne az a bűverő, ami miatt bő 2 órán keresztül szívesen szurkolnánk és szorítanánk érte. Ben Mendelsohn Orson Krennic szerepében viszont rendesen kitesz magáért. Végre nem egy egydimenziós negatív karaktert látunk gonoszkodni a vásznon. A fickó szándékai ködösek és titokzatosak, az a fajta kiszámíthatatlan szemétláda ő, aki minden egyes pillanatban behúzhat valami váratlant. 


Edwards ügyes akciókat koreografál, már-már dokumentarista jellegű a háborúskodás, s végül – érzi ő, hogy nem minden klappolt odáig - egy grandiózus csatával köszörüli ki a csorbát a fináléban, ami aztán tényleg valóságos vizuális orgia! Ilyen látványos akciózást még tutira nem láttál Star Wars – moziban!


Ettől függetlenül bennünk mégis maradt jócskán hiányérzet. A karakterek meglehetősen elnagyoltak, a sztori az egyszerűsége dacára igen-igen nehézkes. Picit időhúzásnak érezzük ezt a közbeékelt fejezetet. „Egy Star Wars történet”. No igen, annak éppen elmegy.

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése