2017. május 2., kedd

Az éjszaka törvénye - Live by night


Még az sem mondható, hogy Ben Affleck ezúttal túl nagy fába vágta volna a fejszéjét. Dennis Lehane romantikával átszőtt maffia sztorija ugyanis az eddigi Affleck-mozik közül vitathatatlanul a „legegyenesebb”. Itt nincs szövevényes bűnügy, mint a Hideg nyomon-ban, és még inkább nincs heist-es kacifántosság – emlékeztek ugye a Tolvajok városa-ra? 


Lehane könyve egy Joe Coughlin nevű ír kispályás bűnöző történetét meséli el.
A Ben Affleck által alakított fickó Achilles-sarka egyértelműen a gyengébbik nem. Folyton a nők sodorják veszélybe és ingatják meg kőkemény gengszter imázsát. Mindjárt az első nagy szerelembe jól beletörik a tolvajjá avanzsált, egykori katona bicskája. De hát így jár, aki a főnök arájára veti ki a hálóját. A bostoni maffia vezére, Albert White a nőügy miatt frankón helyben hagyja Coughlin-t, aki ennek következtében pár évre sitkóra is kerül, majd visszatérése után White riválisa, Maso Pescatore - azaz a szicíliai maffia – szolgálatába áll. Maso megbízza hősünket a floridai ügyek intézésével, de Coughlin-t csakis a bosszú hajtja, be akarja hajtani a tartozását a szintén Florida-ban és Tampa-ban tevékenykedő Albert White-on.


Grandiózus, régi módi gengszter sztori ez, sok-sok történéssel. Ennek megfelelően Affleck picit el is aprózta magát – a nagy rohanásban a karakterekre nem jut ideje, s bizonyos történetszálakat is frankón állva hagy. 


Mégsem elfuserált totálisan a film! Inkább az a helyzet, hogy egyrészt több volt ebben a sztoriban, másrészt Afflecktől – mint rendezőtől, mint színésztől és „mindenestől” – többet vártunk. 


Ben túl jólfésült ehhez a szerephez! Bár a valójában érző szívű, hősszerelmes gengszter-karakter még talán passzol is hozzá, azt már kevésbé hisszük el neki, hogy képes kurva kemény is lenni. Hiába gyilkol, gyilkoltat, lődöz, úgy Isten igazából nem áll jól neki. Eleve kissé fáradt is a játéka. Mintha túlvállalta volna magát. Rendezés, forgatókönyv, főszerep. Sok ez így együtt. 


Azt azonban muszáj mégis megjegyeznünk, hogy szentimentalizmusa és felszínessége dacára Az éjszaka törvénye simán nézhető, élvezhető mozi.
Sokakkal ellentétben közel sem éreztük kínosnak!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése