2017. május 24., szerda

Álmatlanság - Sleepless


Frédéric Jardin 2011-es Fehér éjszaka (Sleepless night, eredeti címén: Nuit blanchet) névre hallgató, Hitchock hagyatékát és a modern kori akciózás legütősebb pillanatait megidéző alkotását újrázta most Hollywood, méghozzá nem is akármilyen castinggal.
Jamie Foxx, Michelle Monaghan, Dermot Mulroney, David Harbour, de itt van még gonoszkodni a kiváló karakterszínész, Scoot McNairy is. Jó kis gárda! 


Kár, hogy a Svájcból importált – Európában már nevet szerző – rendező, Baran bo Odar (Who am I: Egy rendszer sincs biztonságban; Néma csönd) azt a zsigeri feszkót nem tudta átemelni első amcsi munkájába, ami Frédéric Jardin méltatlanul mellőzött és kevés figyelmet kapott eredetijében megvan. 


Az alvilágba beágyazott – korruptnak tűnő - zsaru egy éjszakás, rohanós, hektikus kokó-kálváriája teljesen elvesztette a drámai élét Odar tolmácsolásában - akciófilmnek meg szintúgy igen csak soványka. 


Ugyan a körülményesen induló sztori végül nagy nehezen magára talál, és a játékidő közepe táján még akár azt is gondolhatnánk, hogy egy jóféle iparos munka azért kikerekedik ebből, a film második fele egyértelmű lejtmenetbe kezd.
B-kategóriás akció mozik dramaturgiája mentén haladunk a tök kiszámítható végkifejlet irányába.
A rossz elnyeri méltó büntetését, a jó mennybe megy - de legalábbis megdicsőül.
Az abszolút mélypont az, amikor Jamie Foxx a kórházi ágyán Michelle Monaghannak szegezi, hogy egyébként ő – a látszat ellenére - jó zsaru, majd a nő egy fél mosollyal és egy „Tudom”-al nyugtázza a sérült férfi „megrendítő” vallomását. Nagyjából ennyire komolyan vehető, frappáns, újszerű és invenciózus mozi a Sleepless


Klipes vibrálás, egysíkú karakterek, kiszámítható fordulatok. Csak nyomokban véltük felfedezni a francia eredeti eleganciáját a remake-ben.
Ez biza mellé ment. Nem durván, de azért elég látványosan. 

45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése