2017. május 7., vasárnap

Desierto: Az ördög országútja - Desierto


Hogy Alfonso Cuarón fiacskájában, Jonás-ban - épp úgy, mint az Oscar-díjas apuciban – ott munkál a tehetség, az teljesen egyértelmű. A kifinomultság az, ami még hiányzik belőle, a tapasztalat és az érett művészi attitűd.
Jonás még belefut egy-egy amatőr hibába, de első rendezésnek a Desierto több mint ígéretes. A srác érzi a suspense-t, tudja miként lehet hatásvadász elemek nélkül hatást gyakorolni a nézőre.


És ha már „vadászat”: a Desierto egy tulajdonképpeni migráns-hunting, amelyben mexikói illegális bevándorlók menekülnek egy névtelen, titokzatos redneck vadász elől. Bár Jeffrey Dean Morgan (Watchmen; P.S. I love you) karaktere tök sablonos, a színész a puszta jelenlétével képes izgalmassá tenni és élettel megtölteni a figurát. Emberünk kezdetben csak szimplán távolról lődözi le – orvul hátba támadja - a gyanútlan mexikói csapatot a sivatagban, a maradék migrivel viszont már egy végtelenül izgalmas hajtóvadászat keretében kíván végezni, amelyben vérszomjas vadászkutyája van távcsöves puskáján kívül a segítségére. A Gael Garcia Bernal vezette mexikóiak jobb híján csak a lábukat szedik - de két ilyen könyörtelen üldözővel a fenekükben nincs is nagyon más választásuk.


A film ezen vonulata – az „üldözés-menekülés” - egyébként rendkívül jól működik! Michael Douglas félresikerült 2014-es Beyond the reach c. mozija próbálkozott valami hasonlóval, de ott fele ennyire sem volt körömrágósan izgi az embervadászat. 


A feszültségkeltéssel és a tempóval tehát semmi gond. Jön és mindent elsöpör az akció-cunami. Nincs időnk agyalni és igazán elgondolkodni - real-time-ban - a látottakon. Ha már viszont migráns téma, és bevándorláskérdés, Jonás Cuarón jobban kiaknázhatta volna a filmben rejlő potenciált. Mert hogy így, ebben a formában nem túl komplex az élmény. Nincs rétegzettség. Simán lehetett volna a Transpecos-hoz hasonlóan bevállalós a történet.


Az ifjú rendező tulajdonképpen egy nyílegyenes, véres b-filmet tett le az asztalra, amelyben a Jeffrey Dean Morgan által egyébként zseniálisan életre keltett vadász eleinte gond nélkül lelődözi több száz méterről az áldozatait, később azonban már 20 m-ről sem tudja lazán leszedni a főhőst. Nem beszélve a vérszomjas ebről, aki könnyűszerrel kiszagolja kilóméterekről a szerencsétlen chicano-kat, de egy kulcsjelenetben már nem képes ugyanerre pár 10 m-ről. 


A Desierto ennek ellenére ügyesen domborítja ki erényeit - feledtetve a szarvashibákat -, s összességében pozitív élményként csapódik le. Főként akkor, ha nem vizsgáljuk olyan szigorúan és kritikusan a sztorit és nem akarunk többet látni bele, mint ami. Vagy mint ami esetleg lehetett volna.
Mindenesetre ígéretes debüt, kedves Jonás!

65%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése