2015. május 15., péntek

Maggie


Ki gondolta volna, hogy az ex-kormányzó valaha egy ilyen alacsony költségvetésű (4 millió dollár volt az össz büdzsé) independet crossover moziban fog „játszani” – valóban „játszani”... Írhattuk volna azt is, hogy „tündökölni”, de azért nem eszik olyan forrón a kását. Kétségtelen, hogy Arnie-tól abszolút meglepetés – pozitív értelemben – ez a film, de nyilvánvalóan mindenki terminátora nem vált hirtelen Jack Nicholsonná, még akkor sem, ha a Maggie-ben azért sikerül kipréselnie magából néhány valóban őszinte – őszintének ható - könnycseppet. 


Henry Hobson első filmes rendező mozija hangulatában nagyban hasonlít Kevin McDonald tavaly előtti How I live now c. munkájára - bár jóval pesszimistább és drámaibb annál.
Itt is egy krízis helyzet áll a cselekmény középpontjában, csak hogy a 3. világháború helyett ezúttal egy zombi vírus tizedeli a Föld lakosságát. Akit megharapnak a „lények”, az pár hét alatt átváltozik – nincs ellenszer, a folyamat visszafordíthatatlan, hiába kapálóznak az orvosok, gyógyszer helyett szívük szerint még ők is a shotgun-t írnák föl receptre a fertőzöttek hozzátartozóinak… A történetbe ott kapcsolódunk be, amikor Wade (Schwarzenegger) lányát, Maggie-t (Abigail Breslin) megtámadja a „kór”…
A férfi azonban nem hajlandó karanténba kényszeríteni gyermekét, az ugyanis egyet jelent a biztos halállal. Wade bizakodik, kitart lánya mellett, egészen a végsőkig…


Bár a kontextus kísértetiesen hasonlít a World war z-hez, a film nem bővelkedik akcióban; s ugyan feszült jelenetekben azért nem szenvedünk hiányt, egy kifejezetten lassan csordogáló horror-dráma a Maggie.
Hobsonnak sikerült megfelelő arányban és ízlésesen összepasszintani a két zsánert, így a horrorisztikus szegmensek „kényelmesen” megférnek a drámai elemek mellett, nincs „szekund súrlódás”.
Arnie önmagához képest kifejezetten jól teljesít, Abigail Breslin pedig ismét igazolja, hogy nem puszira kapta 2006-ban az Oscar - nominációt. 


Olyan hatalmasat azért nem szól Hobson filmje (sajnos emocionálisan nem tudja igazán megérinteni a nézőt), de kétségkívül figyelemre méltó alkotás, amely megéri a ráfordított 90 percet.
Különös filmélmény!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése