2015. május 11., hétfő

Zulu


Jérome Salle (Anthony Zimmer; Largo Winch) nem finomkodta el ezt a filmet… A Dél-Afrikában játszódó Zulu kőkemény krimi-thriller, kis társadalom kritikával megspékelve.
A helyszín kiváló terepül szolgál egy ilyen szikár, nyers mozihoz.
Fokvárosban még érezni az apartheid utózöngéit: tulajdonképpen a bűnözés melegágya a dél-afrikai metropolis. Ebben a bűn áztatta, mocskos közegben tevékenykedik Ali (Forest Whitaker), a higgadt, megfontolt nyomozó, és Brian (Orlando Bloom), a forrófejű, széttetovált zsaru; miközben egy új, minden eddiginél veszélyesebb kábítószer kerül ki az utcákra, s az ügy óriási próbatétel elé állítja a két rendőrt. 


A sztori sematikus, ugyanakkor Salle kurva jó rendező, olyan atmoszférát teremt, amelynek köszönhetően egy pillanatra sem lankad a figyelmünk. Mindehhez 'hozzáadódik' a számunkra, európaiak számára teljesen ismeretlen és idegen dél-afrikai kontext, ami az amerikai gettókban játszódó zsaru-filmek hangulatát idézi, mégis jóval kíméletlenebb és ’dörtibb’ annál. 


A film nagy meglepetése mégis Orlando Bloom, aki rendkívül autentikusan hozza a szerepet... Itt volt már az ideje, hogy levetkőzze magáról a hollywoodi szép fiú - imázst és valami egészen más fába vágja a fejszéjét!
Whitaker meg jó, nagyon jó, ez nem is kérdés. Ismét nagyszerűen játszik, bár ő nyilvánvalóan könnyebben „lakta be” a karaktert, hiszen alakított már hasonló figurát korábban. 


A Zulu egy izgalmas, hangulatos krimi. Nem tökéletes alkotás, de kétségkívül egyedi filmélmény.
A 2013-as Cannes-i Filmfesztivál záró estjén bemutatott noir-os thrillert melegen ajánljuk a zsáner kedvelőinek!

75%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése