2016. március 17., csütörtök

Mustang


5 fiatal lány veti bele magát a tengerbe önfeledten az utolsó tanítási nap után. Itt a vakáció! Hurrá! A kellemes fürdőzés után viszont jön a „hideg zuhany”. A bigott török falucska „bosszúja” lesújt: a szomszédasszony jelzi a lányok gyámjainak – nagybácsi, nagymama -, hogy erkölcstelen (?) dolog történt: fiúk, lányok együtt szelték a habokat. What???
...ez a nyári szünet egészen másként alakul, mint ahogy azt az 5 fiatal elképzelte. A török kánikulával egyetemben egyre súlyosabban nehezedik a lányokra felvigyázóik maradi, csökevényes, szélsőséges világnézete, s a rengeteg ostoba konvenció – a szűklátókörűség. A „szégyenbe” került mélyen vallásos család ugyanis egészen „extrém” módszerhez folyamodik: elkezdi erőszakkal kiházasítani a többnyire még fiatalkorú lányokat… 


Deniz Gamze Erdügan filmje kíméletlenül ütközteti a konvenciókat, s a haladó szellemet, de szól a lázadásról, a szuverenitás kivívásáról, s a testvéri együvé tartozásról is. ...és még sok minden másról…


Aktuális mozi a Mustang, hiszen a vaskalapos muszlim tradíciókat tűzi pellengérre.
A Törökországban született, de Franciaországban élő direktor körültekintően mutatja be a számunkra idegen/ismeretlen kontextust, s a lányok különböző reakcióit - eközben pedig rendkívül emlékezetes, átélhető drámát kanyarint.


A Mustangot tartották a Saul fia legerősebb vetélytársának az Oscarért folyó küzdelemben. Sault még nem láttuk, az viszont biztos, hogy a Mustang egy nagyon klassz, érzékeny film!
Hamarosan pótoljuk Nemes Jeles moziját, ezek után nagyok az elvárásaink.

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése