2016. március 30., szerda

A turné vége - The end of the tour


David Foster Wallace neve nem cseng túl ismerősen az európai kontinensen – maximum az állhatatos könyvmolyok találkozhattak vele ez idáig.
…pedig a 2008-ban elhunyt író a ’90-es évek egyik legnagyobb posztmodern amerikai nagyregényének szerzője: az Infinite jest azóta is hivatkozások alapja, kult regény – a szó legnemesebb értelmében.


Wallace-t 2008-ban végül legyőzte több évtizeden át tartó mániás depressziója. Nem bírta a nyomást, s önkezűleg vetett véget életének.
A The end of the tour mindösszesen 5 napot ölel fel az író életéből. Azt a bizonyos 5 napot, amikor David Lipsky a Rolling Stone magazin riportere egy mélyinterjú megírásának szándékával meglátogatja Illinois-i otthonában 'a bestseller szerző' Wallace-t.
Lipsky egy írólegendára számít, helyette azonban egy hosszú hajú, fejkendős fickót „talál”, kutyástul, Alanis Morissette plakátostul, hétköznapi problémákkal és kétségekkel tele. 


James Ponsoldt rendező (The spectacular now; Szárazon) a Linklater-i hagyományokat követve rendkívül sokat „beszélteti” figuráit - ehhez ugye remek „apropó” az interjú, melynek köszönhetően jó mélyre áshatunk a karakterekben.
Nincs  mellébeszélés! Míg Linklater hajlamos csapongani, Ponsoldt Lipsky-je és Foster Wallace-a – még ha a társalgás kötetlen jellegű is – mindvégig borzasztóan komoly dolgokról diskurál. 


Érdekes látni, ahogy a szereplők a démonaikkal viaskodnak! Wallace a hirtelen jött sikerrel, Lipsky pedig a gyötrő kételyeivel: „Jesszus, Wallace nagyszerű, mi több, zseniális, felnőhetek-e valaha az ő zsenialitásához? Elég jó író vagyok? Vagy csak egy szimpla, középszerű firkász?
Ponsoldt filmjében az a legnagyszerűbb, hogy nem pózerkodik, s nem bánik kesztyűs kézzel a karaktereivel: hús vér esendő emberekként ábrázolja őket.
Jason Segelnél esendőbb figurát pedig aligha találhatott volna PonsoldtSegel a megszámlálhatatlan mennyiségű ’kóckomédiás’ szerep után végre igazi színész lehet! A fazon zseniálisan játszik! Nincsenek sallangok, nincs műmájerkedés! Jesse Eisenberg eltörpül mellette: ő most is „csak Jesse Eisenberg”, bár kétségtelen, hogy a „civil” fizimiska és jelenlét Lipsky karakteréhez nagyon is passzol…


A turné vége „akciódús” mozi, noha nem robbantanak és gyilkolnak benne; a pergő ritmust a lendületes párbeszédek adják.
Ponsoldt alkotása szívhez szóló, pedig nem használ hatásvadász elemeket; „csupán” az alkotó ember bonyolult, összetett lelkét tárja fel, s az alkotói szándékkal és tevékenységgel járó szorongást és lelki folyamatokat boncolgatja.
Minél többen tartanak nagyra, annál jobban félsz attól, hogy csaló vagy.
Óriási szerencse, hogy David Foster Wallace nagy sikerű és nagy hatású Infinite jest-jét a Jelenkor kiadó 20 évvel az amerikai megjelenés után a magyar olvasókkal is szeretné megismertetni. A könyv 2016 második felében jelenik meg! Ezek után tuti, hogy el fogjuk olvasni!
R.i.p. Mr. Wallace!

85% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése