2016. március 20., vasárnap

Saul fia


Igen, sajnos ilyen nemzet vagyunk. Fanyalgunk a Golden Globe - díj kapcsán, szimplán ignoráljuk a Cannes-i sikert, és összeesküvés elméleteket gyártunk az Oscar-jelölés hallatán. Majd miután megnyertük az Amerikai Filmakadémia arany szobrocskáját, azt a díjat, mely tulajdonképpen a filmes szakma – bárki bármit mond – legnívósabb elismerése, húzzuk a szánkat, zsidózunk, és keressük a kákán a csomót…
Pedig, figyelem, „meglepő” lesz és borzasztóan „hihetetlen”: a Saul fia iszonyúan jó film! Erős, lebilincselő, izgalmas, könnyfakasztó, hatásos – úgy, hogy egy pillanatig sem él hatásvadász eszközökkel -, emlékezetes és bármennyire is fáj, de bazira Oscar-díjas! És ezt a díjat már semmilyen rosszindulat, 'rossz akarás', vagy negatív erő/energia nem veheti el tőle!!!


Szinte már közhely, annyian elmondták, de Nemes Jeles László filmje valóban új oldaláról mutatja be a holokauszt borzalmait; különös, szokatlan „perspektívája” pedig tényleg testközeli élményt biztosít - és nem csupán azért, mert Erdély Mátyás kamerája végig ott settenkedik Röhrig Géza nyomában. 


A Saul fia olyan, akár egy nagyszerű regény, semmit nem rág a szánkba - majd’ mindent rábíz a képzeletünkre. Mert hogy az a legszörnyűbb, amit nem látunk, az a legborzasztóbb, ami az ember elméjében él: a képzelet sokkal kegyetlenebb, mint a valóság!
Erdély „szűkre szabott”, zseniális képei sarokba szorítják a nézőt, Röhrig Géza személyében pedig nem egy színészt látunk, aki eljátssza Sault! Ő maga Saul! Teljes mértékben eggyé válik a karakterrel!


… és kedves fanyalgók: hogy miért kapta meg a direktor néhány napja a Kossuth-díjat is? …hát „csupán” azért mert pár hete meg egy Oscarral lett gazdagabb… és általa a nemzetünk is! Csak mi ezzel a ténnyel valami „megmagyarázhatatlan” oknál fogva nem tudunk megbarátkozni… Sajnálatos.

100%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése