2016. március 31., csütörtök

Az ételművész - Burnt


Bírom a gasztro-filmeket. …amikor „jóképű”, „extravagáns” kajákat mutogatnak másfél órán keresztül, és bónuszként még valami jóleső sztori is társul a kulináris élményhez...
A Vészhelyzet epizódokon edzett John Wells rendező igyekezett újszerű, extra fűszerezéssel feljavítani a tradicionális „feltétet”; s bár a koszt még így sem egyedülálló – Michelin-csillagot én magam biztosan nem adnék érte -, de szó mi szó, a végeredmény egészen pikánsra sikeredett. 


A Bradley Cooper által megformált sztárszakács, Adam Jones olyan, akár egy különc rock sztár: kb. 2 éve jött le a piáról (meg a koxról), rohadtul arrogáns, az allűrjei már-már elviselhetetlenek, s zokszó nélkül küldi el a pi*ba a beosztottjait, ha épp úri kedve úgy diktálja… de persze a szíve mélyén azért rendes fickó ő…
...megszállott, aki saját bevallása szerint 19 éves kora óta csak és kizárólag a konyhában érzi igazán otthon magát.
Jones-t az átlagnál magasabb célok vezérlik: nem pusztán jóllakatni akarja vendégeit, a mennyekbe kívánja röpíteni őket… ezt remekül ki is fejti a film egyik jelenetében, amikor is az orgazmussal állítja párhuzamba a kulináris élményt.
A fazon semmi másra nem vágyik, mint hogy megszerezhesse a hőn áhított harmadik Michelin-csillagot, s eme magasztos cél érdekében szinte bármire képes. 


A film Európa egyik legnagyobb gasztro-központjába kalauzolja a nézőt: a helyszín London! Kellemes multi-kulti közeg: Bradley Cooper mellett egy csomó "brit és európai ismerős" is feltűnik hosszabb-rövidebb időre a bő 90 perc során. Emma Thompson, a friss Oscar-os Alicia Vikander (2 szcéna erejéig láthatjuk, de így is lazán beragyogja a vásznat), francia kedvencünk Omar Sy, és a manapság egyre kevesebb film szerepet vállaló Uma Thurman. Az igazi meglepetés azonban Daniel Brühl, aki a homoszexuális gasztro-manager szerepében brillírozik! Zseniális a pali! 


Siena Miller ezúttal sem igyekszik megkedveltetni magát a nézővel, az ő karaktere nem is működik igazán, de a magabiztos Bradley Cooper, a hamisítatlan brit-hangulat, és a csodás kaja-kreálmányok simán elviszik a hátukon a filmet! 


John Wells mozija nem reformálja meg a műfajt - a lehetőségekhez mérten azonban a legkiválóbb alapanyagokkal dolgozik!
Bon appetit!

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése