2018. május 18., péntek

Elit játszma - Molly's Game


A legendás forgatókönyvíró, Aaron Sorkin közel 60 évesen látta elérkezettnek az időt arra, hogy számos kiváló szkript (Egy becsületbeli ügy; Social Network; Moneyball; Az elnök emberei stb.) megírása után rendezőként is bemutatkozzék.
Nyilván ezúttal sem hagyta másra az írást, így az Elit játszma direktori teendői mellett a forgatókönyv ráncba szedését is magára vállalta – adaptált melóról van ugye szó…


Sorkin íróként valóban egészen bámulatos! Ismét jött is a számos fontos nomináció (Golden Globe, Oscar, BAFTA és társaik…). S rendezőként is kiválóan vizsgázik, noha itt-ott azért érezni, hogy nagyon akart bizonyítani – ennek megfelelően kellően „sűrű” is a filmje. Mindez azonban mégsem csorbítja az élményt, sőt, inkább a projekt javára válik, hisz a sztori valóban komplex, s a helyenkénti túlmagyarázás valamiféle esendő bájjal ruházza fel Molly Bloom egyébként is rendkívül esendő történetét.


Talán ott hibádzik a film, hogy összetettsége ellenére túlzottan tartja a távolságot. Ugyanakkor Sorkin írói erényei ismét kidomborodnak, hisz a dialógusok precízek és frappánsak, és a karakterek is nagyon rendben vannak.


Jessica Chastain – nem túlzás – élete egyik legmeggyőzőbb alakítását nyújtja az illegális póker partikat szervező, egykori sportoló, síbajnok Molly Bloom szerepében. Egyértelműen ő viszi a hátán a filmet. A mellé szerződtetett sztárok (Kevin Costner, Michael Cera, Idris Elba) csupán a kisasszony fegyverhordozói. Pedig ők is beleadnak apait, anyait.
No persze hálás szerep ez Jessica számára, ugyanakkor maximálisan ki is aknázza a karakterében rejlő lehetőségeket.


Ami azonban igazán élvezetes Sorkin mozijában, az az a finom, határozott elegancia, ahogyan felrúgja a szabályokat. A hasonszőrű biopicek mindig egy jól kitaposott dramaturgiai ív mentén haladnak. Sorkin ezzel szemben nem a klasszikus, megszokott módon építgeti karakterei jellemét, s a történet-szerkesztésben is használ egy csomó szokatlan megoldást. Izgalmas flashbackeket, visszautalásokat, valóban releváns retrospekciót. 


Noha a Molly’s game Aaron Sorkin első rendezése, érezni egyfajta rutinszerűséget is a filmen. Hiába, a writer jó ideje legyeskedik már a legnagyobb Hollywood-i direktorok projektjei körül. Így tehát az Elit játszma nem is kelti egy tipikus elsőfilm benyomását.
Talán picit túl „pókerarcú”, mégis nagyon meggyőző, magabiztos alkotás!

80%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése