2019. július 1., hétfő

Kedvencek temetője - Pet Sematary


Nehéz ebből a szempontból versenyeztetni a Stephen King életmű darabjait, de úgy hiszem, abban kiegyezik minden kemény vonalas King-rajongó, hogy a horror-guru egyik legzordabb regénye egyértelműen az 1983-as Állattemető.
Rohadt egy dög ez a sztori! És ugyan megélt már egy-két feldolgozást, egy közepes tévéfilmes szösszeneten, valamint egy indokolatlan és igen gyengusz második epizódon kívül nem futotta többre az amcsi filmeseknek.


Ezúttal egy underground horror-huszár, a Starry eyes és a Holidays c. odaverős rettenetekkel nevet szerző Kevin Kölsch vette kezelésbe a klasszikus King-művet, hogy egy olyan adaptációt rittyentsen, amely méltó módon, elemi erővel adja vissza az Állattemetőben rejlő ádáz, zsigeri horrort.


Kölsch tehetséges fazon, hátborzongató, nyomasztó hangulatot eszkábál, s ezzel együtt kiválóan építi a sztorit is – alapos és akkurátus. Az interpretáció egészen a film utolsó 20 percéig működik is. Egészen odáig valóban ott lappang a filmben az a veszedelmes, semmihez sem hasonlítható atmoszféra, ami King regényére – és munkásságának legütősebb darabjaira - olyannyira jellemző.  
És még az sem mondható, hogy a direktor nem konzekvens... A fájó pont egyértelműen a finálé, ami az előzőekhez képest szembetűnően megúszós és fantáziátlan. Ez pedig egyértelműen Kölsch – vagy inkább a stúdió (?) – sara. Egy agyasabb, bátrabb zárlattal jó eséllyel valamiféle modern horror-klasszikust ünnepelhetnénk most.


Mert egyrészt a legújabb Pet Semetary képes arra, amire a pláza-horrorok zöme nem: tényleg a frászt hozza az emberre, másrészt kiválóak a szereplők, elég ha Jason Clarke profi játékát, vagy a mindig kiváló John Lithgow-t említjük.


Nem rossz zsánerfilm a Kedvencek temetője, még így is messze az átlag fölé emelkedik, de az olyan zseniális, bevállalós kortárs horrorokkal szemben mint pl. a Mi, vagy a Hereditary azért jócskán alul marad.

70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése